Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fotoateliér v Českém Krumlově / foto: Sabina Huřťáková/soukromý archív

Unikátní rodinný fotoateliér v Českém Krumlově má již více jak 120letou historii

I když současná doba nepřeje návštěvám, pojďme si představit dvě významné osobnosti, které se díky svému nadšení pro fotografování zapsaly do dějin Českého Krumlova i celé Šumavy a jejichž odkaz zde najdeme dodnes.

Josef Seidel – fotografický pomocník

Josef Seidel se narodil v roce 1859 na Děčínsku, v tamní obci Hasel. Vyučil se fotografem a vydal se na toulky po světě. Jako fotografický pomocník se podíval do Sedmihradska, Uher, Rakouska a samozřejmě cestoval i po Česku. Dva roky pracoval ve Vídni ve firmě vyrábějící fotografické desky, tehdy velmi důležitý materiál pro fotografy.

Fotografické materiály

Šumavský fotograf

V roce 1886 pobýval Josef Seidel na Šumavě, která mu učarovala. Fotografoval její krásy a často se tam vracel. Tehdy se dozvěděl, že v Českém Krumlově se uvolnilo místo vedoucího fotografického ateliéru po Gotthardu Zimmerovi. Nejprve v ateliéru pracoval jako fotograf, ale po dvou letech převzal funkci vedoucího. V roce 1900 ateliér od vdovy po Zimmerovi odkoupil. Josef Seidel byl vynikající portrétista, ale především i nadále pokračoval ve fotografování Šumavských koutů. Dodnes se dochovala spousta vzácných fotografií zachycujících místa dnes již neexistujících vesnic, kapliček a jiných míst. Seidel byl průkopníkem lyžování, ale jezdil i na kole.

František Seidel

Josef Seidel se oženil v poměrně pozdním věku. V té době zřejmě začal přemýšlet nad přestavbou zahradního domu na moderní fotografický ateliér. Ke změně došlo roku 1905, kdy proběhla rozsáhlá přestavba v secesním slohu. Dům se stal ojedinělou technickou a kulturní památkou a jeho podoba se až na drobné změny dochovala až dodnes. Až v roce 1908 se Josefovi narodil syn František, který šel logicky v otcových šlépějích. Byl rovněž vynikajícím fotografem a po otcově smrti ateliér převzal.

Ateliér v dnešní podobě

Fotoateliér Seidel

Fotoateliér Seidel je možné navštívit v Českém Krumlově jako muzeum, ale i jako skutečný fotoateliér. Dozvíte se spoustu zajímavostí o jeho historii i o jeho majitelích a navrch se můžete nechat vyfotografovat v dobovém oděvu, který vám samozřejmě zapůjčí.

Fotografování po vzoru historických kabinetek je velmi populární a láká do ateliéru řadu turistů i obyvatel města a okolí. Až dojde k rozvolnění, můžete jej navštívit třeba i vy. A kdybyste se chtěli raději podívat na fotografie pánů Josefa a Františka Seidelových, můžete tak učinit v řadě zajímavých publikací, které jsou k sehnání v každém dobrém knihkupectví.

Unikátní rodinný fotoateliér v Českém Krumlově má již více jak 120letou historii

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!