Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kapadocie / foto: Dmytro Gilitukha / Shutterstock.com

Tajemství tajuplného skalního obydlí Kapadocie

Vytesané město pod zemí se čtyřmi sty skalními kostely? To je dílo, které vytvořili křesťané v Kapadocii v polovině 7. století.

Sopka jako stvořitel nevídané krásy

Různobarevné kuželovité komíny sahající až do výšky 50 metrů jsou nejslavnějším a nejtypičtějším znakem Kapadocie, která leží v Turecku, 300 kilometrů jihovýchodně od Ankary. Pohádkové komíny vznikly z popela a žhavé lávy. Kdysi zde totiž vybuchla sopka Erciyes a po erupci se krajina zahalila do několika stovek metrů silné vrstvy žhavého popela, kterou rozdělily proudy žhavé lávy. Popel se po nějaké době proměnil v pestře zbarvenou horninu ze sopečného popela, ze které vlivem deště, větru a sněhu vznikly slavné komíny.

Kapadocie

Útočiště pronásledovaných

Přestože krajina vypadá na první pohled velice nepřívětivě, ukrývá se v ní několik celých podzemních měst. Kaymakli, nejrozsáhlejší z nich, dokázalo ukrýt až neuvěřitelných 10 000 lidí. S vedlejším městem Derinkuyu je spojeno 9kilometrovou podzemní chodbou. Za stavitele těchto skvostů jsou považováni Chetité, kteří se skrývali před útoky Frýgů. Své jméno místo dostává zhruba o 2 500 let později, kdy se stává útočištěm pronásledovaných křesťanů. Ti postupně rozšiřovali a přidávali další patra včetně dokonalého větracího systému a vinných sklípků.

Podzemní město

Domy ve skalách stojí dodnes

Naleznete zde důmyslný systém komunikace mezi patry. Jednak jsou zde žlaby na předávání věci, jednak tunýlky, které dokážou mnohonásobně zesílit zvuk hlasu. Jako dveře zde slouží 500kilogramová kamenná kola, která se však používala jen při obraně, jelikož šla otevřít pouze zevnitř, a podzemní město se tak stalo nedobytným. Do poměrně měkké horniny byly vyhloubeny také desítky malých oltářů, klášterů a kostelů s vytesanými celami, refektáři i kuchyněmi. Ty nejcennější kostely zdobené freskami s výjevy z Nového zákona jsou na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO. Zajímavostí je, že v tomto skalním městečku žijí lidé dodnes, i když atmosféra je již i díky turismu vzdálená době, kdy město vzniklo.

Zdroj:

Časopis Epocha č. 2/2010

Tajemství tajuplného skalního obydlí Kapadocie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!