Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Abertamy / foto: shutterstock

Abertamy – město rukavičkářů

Jedná se o městečko založené v 16. století horníky. Ti tu hledali stříbro pro mincovnu hraběte Šlika. V současné je době tohle městečko koncipováno jako rekreační středisko Krušných hor.

Kdo chce zažít adrenalin, je tady správně

Plešivec je hora, na které se nachází horský hotel a stoletá kamenná rozhledna. Její výška činí 16 metrů a pochází z roku 1895. Komu jde o nádherný výhled, musí vyšlapat 66 schodů. Kromě hotelu tu je i restaurace a adrenalinový areál. Nachází se zde obří houpačka, bungee trampolína, pád z 13metrové výšky, lanové centrum pro dospělé, lanový park pro děti a plno dalšího vyžití. Muži ocení buginu či terénní čtyřkolku. V zimě tu můžete provozovat snowkiting.

Dům v Abertamy

Čtrnáct svatých pomocníků

Kostel v Abertamy je zasvěcený Čtrnácti svatým pomocníkům - svatí Akátius, Barbora, Blažej, Kateřina Alexandrijská, Kryštof, Cyriak, Diviš, Erasmus, Eustach, Jiří, Jiljí, Markéta Antiochijská, Pantaleon a Vít. Po skončení druhé světové války začal chátrat. Ovšem proběhlo zde několik renovací, poslední v roce 2003. Uvnitř kostela je vidět oltář se soškami Čtyř sv. pomocníků, na severní straně boční oltář Ukřižování, na jižní oltář Panny Marie. Dále kazatelna s medailony a křtitelnice. Co se týká dalších soch, tak v kostele lze spatřit sv. Mikuláše, sv. Šebestiána, sv. Annu Samotřetí, sv. Barboru a Madonu.

Mauritius - cínový důl

Důl Mauritius u Hřebečné je znám jako nejslavnější cínový důl v Krušných horách. Turisté se soustavou chodeb dostanou až do obrovského dómu s jezerem. Výstup na povrch za dómem v dolní části Hřebečné je druhou variantou turismu. V tomto bývalém dole leží biotop s několika druhy netopýrů - netopýrem velkým a netopýrem černým. Říká se, že by se mohl dostat na seznam UNESCO.

Netopýr

Rukavičkáři - zapomenuté řemeslo, dnes už jen v muzeu

Abertamy disponují rukavičkářskou expozicí. Turisté ji najdou na Městském úřadě. Tato expozice nabízí veškeré informace o tomto řemesle jak z praktického hlediska, tak i z teoretického. K vidění jsou všechny možné nástroje, které byly zapotřebí k tomuto řemeslu. Kromě toho má výstava i dobové fotografie továren, dílen a domů, kde byly rukavice vyráběny. Výroba rukavic v Abertamech skončila až v roce 1998.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ple%C5%A1ivec_(Kru%C5%A1n%C3%A9_hory)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Abertamy
https://www.kudyznudy.cz/aktivity/skiareal-plesivec-v-krusnych-horach
https://www.mesto-abertamy.cz/turista/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_%C4%8Ctrn%C3%A1cti_svat%C3%BDch_pomocn%C3%ADk%C5%AF_(Abertamy)
https://www.kudyznudy.cz/aktivity/dul-mauricius-u-hrebecne¨
https://www.kudyznudy.cz/aktivity/rukavickarska-expozice-v-abertamech

Abertamy – město rukavičkářů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!