Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Knossos - Kréta / foto: Ritschel z Pixabay

Kam na dovolenou v září? Třeba na Krétu

Tedy nejenom na Krétu, v září můžete strávit dovolenou kdekoli ve Středomoří, ale my se nyní podíváme právě na tento největší a nejjižnější řecký ostrov, protože má co nabídnout všem bez ohledu na to, jakou dovolenou preferujete.

Chcete polehávat na dlouhých písčitých plážích, líně usrkávat ledový drink, poslouchat nekonečné šumění vln a pokukovat po nejnovějších modelech plavek na ladných i méně ladných křivkách turistů z celého světa? Vyberte si dovolenou na severním pobřeží Kréty.

Chcete romantickou dovolenou na odlehlém místě uprostřed divoké přírody, kde na vás čekají zapomenuté plážičky v malých zátokách obklopených rozervanými útesy? Kde se nemusíte obtěžovat oblékáním plavek a kde na stezkách potkáte spíš ovci než turistu? Jeďte na jih ostrova.

Milujete horskou turistiku a začínáte žít až pár tisíc metrů nad mořem? I v tom případě je pro vás Kréta výbornou volbou. Je to nejhornatější řecký ostrov, kde najdete několik desítek vrcholů nad 2000 m.n.m. v několika různých pohořích.
V centrální části ostrova si můžete vyšlápnout na nejvyšší horu Kréty Psiloritis (2.456 m.n.m.) v pohoří Idi. V jihozápadní části navštivte pohoří Bílé hory (Lefka Ori). Jejich název jim dal bílý vápenec, který je někdy v třetihorách stvořil. Na východě se zase nejkrásněji unavíte v pohoří Dikti.

Pro turisty si Kréta připravila i jiné skvosty. Kde jsou hory, tam jsou i rokle, strže, kaňony a soutěsky.  V pohoří Idi je dokonce ten nejdelší kaňon v Evropě, soutěska Samaria. Je dlouhá 13 km, ale musíte k ní dojít, protože dojet autem se k ní nedá, takže počítejte s 16-18 km dlouhou tůrou. Není to ovšem nic pro klaustrofobiky. V nejužším místě, kterému se říká Železná vrata, je široká pouze 2,5 metru a kolem se vzpínají až 300 metrové skály. Pokud vás soutěsky baví, je jich na Krétě víc.

Když už jsme narazili na tu dopravu – pokud neletíte na Krétu s cestovkou, která vám nabídne spoustu fakultativních výletů i s dopravou, ale jste tam takzvaně „na vlastní pěst“, bude potřebovat auto. Půjčit si auto na Krétě není naštěstí žádný problém. Hlavní trasy jsou v dobrém stavu, ale pokud zavítáte do vnitrozemí, buďte opatrní. Silnice zde často nemají zpevněné okraje ani svodidla a místní řidiči jezdí poněkud svérázným způsobem. Pro co nejjednodušší přepravu po ostrově také doporučujeme využít plánovač tras do auta.

Vraťme se však k tomu, co dalšího vám Kréta může nabídnout.

Jste milovníky historie a starořeckých bájí? V tom případě se na Krétu prostě musíte podívat. Vždyť je to ostrov samotného Dia. Zde se podle pověsti v jedné jeskyni narodil a v jiné dospíval. Obě můžete navštívit. Ta rodná jeskyně se jmenuje Dikteon Andron a ohromí vás svým krápníkovým dómem a tajemným jezerem.

Na Krétě učil Daidalos svého syna Ikara létat a zde také Ikaros bohužel dolétal. V mínojském královském paláci Knossos byl zase uvězněn bájný netvor Mínotaurus...

Kréta je zkrátka historií prodchnutá a vy zde naleznete mnoho archeologických nalezišť, pozůstatků rozlehlých paláců, dosud fungujících starověkých klášterů a také muzeí, z nichž některá se věnují tisíce let staré mínojské civilizaci, některá 2.světové válce a některá třeba historii rybolovu, nebo místního folklóru.

Mimochodem víte, že na Krétě údajně vynalezli splachovací záchody? Tedy byly to spíše takové kamenné lavice s otvorem pod kterými protékala voda, ovšem na dobu bronzovou to byl slušný pokrok.

Ale abychom neskončili u toalet, vraťme se ještě k úvodní otázce, tedy proč na Krétu v září?

Kréta má díky své poloze subtropické počasí, což znamená, že v létě může být přes 35 °C a to už je pro někoho moc. V září a říjnu jsou teploty přijatelnější, moře je ještě vyhřáté, turistů není tolik jako v hlavní sezóně a pokud pomineme o něco kratší dny, panuje zde ještě stále regulérní léto. Nezapomeňte ale na to, že jinak je u moře a jinak v horách ve vnitrozemí. Tam vám možná tričko s krátkým rukávem nebude stačit.

Ať už vyrazíte na Krétu s cestovní kanceláří nebo sami, užijte si to!

Kam na dovolenou v září? Třeba na Krétu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!