Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Český ráj / foto: shutterstock

Plánujete už dovolenou na příští rok? Zamiřte do kraje filmových pohádek, do Českého ráje

Je sice zima, ale už se plánují dovolené. Pokud vzhledem k blázinci okolo covidu chcete raději zůstat v Čechách, podnikněte dovolenou v Českém ráji.

Dovolená uprostřed nádherné krajiny a památek

Český ráj je oblast ve středním Pojizeří. Jedná se o naši nejstarší chráněnou krajinnou oblast s velkou koncentrací přírodních i historických památek. Městem, které je považováno za srdce Českého ráje, je město Turnov. Celá lokalita je doslova prošpikována turistickými trasami i cyklostezkami.

Český ráj
Český ráj – Zdroj: Shutterstock.com

Není to jen ráj památek, ale i filmařů

Můžete se vydat za filmovými pohádkovými místy. Zde, v Českém ráji, se pohádek natočilo neskutečné množství. Jako příklad můžeme použít pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Kdo by neznal pohádku o krásné princezně vězněné čarodějnicemi na zřícenině hradu Frýdštejn, odkud ji vysvobodil statečný Jíra. Na zámku Hrubá Skála zase svedl svůj boj o princeznu princ Bajaja. Oblíbený film napříč generacemi Jak dostat tatínka do polepšovny se natáčel rovněž v této oblasti. Můžete se tak podívat na skálu Dračí zub. Manka, Cipísek a Rumcajs, oblíbené postavičky z večerníčku, žily v lese Řáholci blízko města Jičína.

Zřícenina Trosky
Zřícenina Trosky – Zdroj: Shutterstock.com

Pro velmi oblíbenou pohádku S čerty nejsou žerty si filmaři vybrali hned několik míst Českého ráje. Princezny žily na hradu Kost nedaleko obce Sobotka, do pekla vstupovali Petr Máchal a čert Janek s hodností vraníka v Klokočských skalách a mlýn hodného Petra roztáčel své mlýnské kolo v obci Střehom.

Míst, která bychom mohli zaznamenat v pohádkách a filmech, je zde nespočet. Za další filmové skvosty, co využily této lokality, jmenujme například Přijela k nám pouť, Máj, Rumplcimprcampr, Zlatovláska, Kráska a zvíře a mnoho dalších.

Není tedy nutné cestovat o dovolené do pohádkových destinací v cizině, když pohádková místa máme i tady u nás v Čechách. Tak vzhůru na dovolenou za pohádkami.

 

Zdroj:

https://www.ceskyrajdetem.cz/redakce/index.php?lanG=cs&clanek=67719&slozka=67717&as4uOriginalDomain=www.ceskyrajdetem.cz&as4u_protocol=https&page=1&

Plánujete už dovolenou na příští rok? Zkuste dovolenou v kraji filmových pohádek, v Českém ráji.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!