Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Opava / foto: Pecold / Shutterstock.com opava

Opava nabízí nejen muzea a galerie

Tentokráte se vydáme do Opavy. Navštívíme výstavu Malý princ Elišky Podzimkové v Obecním domě. Dále nabídneme tipy na další atraktivní místa v Opavě.

Malý princ v Obecním domě

Po příjezdu do Opavy jsme nejdříve šli do místního Obecního domu. V galerii Eisler totiž v době naší návštěvy probíhala interaktivní výstava s názvem Malý princ Elišky Podzimkové. Eliška Podzimková je česká animátorka, fotografka a ilustrátorka, která nově ilustrovala Malého prince. Jedná se o výstavu fotek, které jsou zkombinované s ilustracemi. Obrazy jsou situované do Islandu, zde totiž byla tato díla připravovaná. Na obrázcích uvidíme známé postavičky z knihy, tedy prince, pilota nebo lišku. Zajímavostí je, že po nainstalování aplikace ARTIVIVE do chytrého telefonu můžeme obrázky rozpohybovat. Ostatně přijeďte se přesvědčit sami, jak pěkně jsou tyto pohyblivé animace vytvořeny. Dále uprostřed místnosti stojí stan, ve kterém je možné si pustit audioknihu Malého prince. Byť se nám rozpohybované animace líbily, osobně preferuji klasické ilustrace knihy. Vstupné na výstavu činilo 40 kč.

Malý princ – ilustrace
Malý princ – ilustrace – Zdroj: Shutterstock.com

Vyhlídka, z které jsou vidět Jeseníky

Samozřejmě není to jediné místo, které se v Opavě dá navštívit. V Obecním domě se nachází také i stálá expozice pojmenovaná Cesta městem, na které se návštěvník dozví mnohé o historii města a území od pravěku až do 2. poloviny 20. století. Nedaleko Obecního domu se v Sadu svobody nachází sousoší Ptáci. Jedná se o tři bronzové ptáky, které vytvořil akademický sochař Kurt Gebauer.

Na Horním náměstí je možné shlédnout Opavu z radniční věže. Za pěkného počasí návštěvník dohlédne až na Jeseníky.

Zimní Jeseníky
Zimní Jeseníky – Zdroj: Shutterstock.com

A v neposlední řadě se v Opavě nachází historická výstavní budova Slezského zemského muzea, ve kterém je umístěna expozice věnovaná přírodě a kulturněhistorickým fenoménům Slezska. Muzeum také pořádá různé krátkodobé výstavy.

Regionální výrobci a prodejci

A pokud někdy vyrazíte do Opavy, určitě se vydejte na Dolní náměstí. Zde je totiž farmářská prodejna Slezská zahrádka. Jedná se o prodejnu rodinné manufaktury, která mimo jiné vyrábí džemy, marmelády, medy a medové výrobky nebo sirupy. V této prodejně neprodávají pouze své výrobky, je možné si tu zakoupit i jiné originální dobroty. Jednou z nich je například mléčný karamel, který se pyšní oceněním Regionální potravina Zlínského kraje. Tak ať Vám chutná.

 

Zdroje:

https://galerieopava.cz/events/eliska-podzimkova-maly-princ/

https://eliskap.geekytech.cz/bio/

https://cestamesta.cz/events/stala-expozice-cesta-mesta/

https://www.opava-city.cz/tic/cz/sluzby-tic/vystupy-hlasku/

https://www.szm.cz/rubrika/10/expozicni-arealy/historicka-vystavni-budova-opava/expozice.html

https://mapy.cz/s/muvafonocu

https://www.slezskazahradka.cz/

 

Opava nabízí nejen muzea a galerie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!