Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Třebíč / foto: shutterstock

Třebíč láká nejen na památky UNESCO

Tentokráte se vydáme do Třebíče. Jak mnozí jistě víte, některé památky tohoto města byly zapsány do seznamu UNESCO. A my jsme se tady taky vydali podívat.

Valdštejnský zámek a bazilika sv. Prokopa

Třebíč samozřejmě nabízí spoustu zajímavých míst k navštívení. My jsme si jako první místo k návštěvě vybrali Valdštejnský zámek a baziliku sv. Prokopa. Historie tohoto objektu sahá až do roku 1101, kdy byl založen benediktinský klášter, který fungoval až do roku 1525. Poté byl přestavěn na renesanční zámek. Bazilika sv. Prokopa byla založena ve 13. století.

Město Třebíč
Město Třebíč – Zdroj: Shutterstock.com

Samotné muzeum je rozděleno na 4 expozice. V expozici Svět neživé přírody návštěvníky seznámí s historií vzniku Země a s rozmanitou geologickou stránkou Třebíče. Expozice Svět portálů a bran se nachází v prostorách již zmíněného benediktinského kláštera a těšit se můžete na fragmenty původní architektury nebo na sakrární sochy či se seznámíte s církevními dějinami města. Výstava Valdštejnové na Třebíči je zasazena do přelomu 19. a 20. století a připomíná valdštejnskou dobu. Při prohlídce zavítáte do Kamenného sálu s erbovní výzdobou, galerie předků, jídelny, loveckého salonu a do spousty dalších místností. Tato trasa je s průvodci, kteří sdělí všechny možné zajímavosti k Třebíči a zámku. Poslední výstava nese název Lidé. Místa. Osudy a je rozdělena do šesti tématických celků. Seznámit se můžete s židovským náboženstvím nebo lidovou tradicí betlémů či se v jiné části expozice dostanete do Japonska za samuraji nebo na Tahiti.

V předzámčí na Vás čeká expozice Cesty časem, ve které se pomyslně dostanete mezi středověké stavitele, na městskou radnici nebo nahlídnete do dílen mnohdy zapomenutých řemesel. A nejen to na vás je připraveno, sami si můžete na modelu postavit vlastní baziliku.

S bohatou historií baziliky sv. Prokopa se dozvíte na komentované prohlídce, při které navštívíte hlavní loď chrámu, sakristii, podzemí nebo bylinkovou zahradu v areálu komplexu. Samotná bazilika byla v roce 2003 zapsána na seznam UNESCO.

Co použili kameníci pro stavbu baziliky?

Po prohlídce zámku můžete navštívit i nedaleký židovský hřbitov, který je jedním z největších a nejzachovalejších židovských hřbitovů u nás a který byl rovněž v roce 2003 zapsán na seznam UNESCO.

Židovský hřbitov
Židovský hřbitov – Zdroj: Shutterstock.com

Kousek od hřbitova se nachází i třebíčský geopark. Naleznete zde 14 hornin s názvy a s QR kódy. Pokud máte nainstalovanou QR čtečku, můžete zjistit o jednotlivých horninách více. Například se dozvíte, z jakých hornin místní lidé postavili baziliku sv. Prokopa.

Samozřejmě samotná Třebíč nabízí mnoho dalšího, výstavu aut nebo výhledy z věže kostela sv. Martina. Potažmo se nabízí i procházka centrem města a přilehlých uliček. Město má prostě své genium loci. A pokud vám cestou vyhládne nebo dostanete chuť na něco sladkého, zastavte se v kavárně a cukrárně Gelateria Roma, kde naberete síly na další procházky a výlety.

 

Zdroje:

https://mapy.cz/s/gahesuguce

https://www.zamek-trebic.cz/o-zamku/

https://www.visittrebic.eu/geostezka-v-tynskem-udoli/geopark-trebic/

Třebíč láká nejen na památky UNESCO

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!