Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Beskydy / foto: shutterstock

Vendryně nabízí romantické procházky i focení s karakalem

Slezské Beskydy nabízí také spoustu krásných míst k navštívení. Jedním z tipů na výlet je určitě i obec Vendryně. Zde najdeme například minizoo nebo takzvané vápenky.

Minizoo nabízí focení s karakalem nebo krmení lemurů

Svůj výlet můžete začít například v místní Minizoo. Majitelé chovají spoustu místních, evropských i neevropských zvířat. Celý seznam by vyšel na dlouho, namátkou můžeme zmínit bažanty, křepelky japonské a čínské, sebritky, kayungy, kozy, alpaky, velbloudy, želvy a plazy, nebo klokany a sviště.

Krom klasických prohlídek je pro návštěvníky nachystána spousta nevšedních zážitků. Děti si určitě užijí tzv. letní ZOO tábor, kdy během jednoho dne toho mnohé zažijí. Budou dle konkrétních specifikací krmit zvířata, pečovat o jejich kožíšky, jsou možné i jízdy na ponících a připraveny jsou pro děti i různé hry. V ceně tábora je zahrnuto i občerstvení.

Dále v minizoo probíhá i kroužek mladého ošetřovatele, kde se děti ve věku od 6 do 15 let dozví spoustu informací o zvířatech, údržbě výběhů a fungování zoo. Ani zde nechybí krmení zvířat nebo další péče o ně.

Péče o zvířata
Péče o zvířata – Zdroj: Shutterstock.com

Dalším netradičním zážitkem, který je určen již pro všechny věkové kategorie, je krmení lemurů nebo surikat. Během krmení se o nich návštěvník dozví spoustu informací. Celé krmení trvá cca 15 minut a je dostupné po předchozí domluvě.

Pokud máte rádi kočkovité šelmy, tak pro vás je připraveno mazlení a focení s karakalem. Během vašich hrátek se opět dozvíte spoustu informací o těchto šelmách. Opět celé mazlení trvá cca 15 minut a je dostupné po předchozí domluvě.

A pokud budete mít zájem, můžete si i v této zoo adoptovat zvíře od částky 450 Kč na půl roku.

Jestli vás to zaujalo, mrkněte na webovky, kde jsou uvedeny další podrobnosti.

 

Trocha z historie hutí nebo procházky přírodou

Vendryně se nachází na velmi atraktivní lokalitě mezi Moravskoslezskými Beskydy na jižní části a Slezskými Beskydy v severní části katastru, které jsou odděleny jablunkovským průsmykem a řekou Olzou.

Procházky přírodou
Procházky přírodou – Zdroj: Shutterstock.com

A díky této rozmanitosti ve Vendryni je i naučná stezka, která je rozdělena na dvě části. První trasa vede severní částí katastru ve slezských Beskydech na délce cca 10 km. Pro turisty je na této části přichystáno i 7 zastavení.

Druhá trasa, jižní, nabízí rovněž 7 zastavení na trase cca 22 km. Nejvyšší bod se nachází v nadmořské výšce 740 metrů, ten nejnižší je v nadmořské výšce 330 metrů.

Během svých toulek po severní části naučné stezky dojdete i k vendryňským vápenkám. Jedná se o dvě vápenné pece kruhovitého tvaru, kterým se říká vápenky nebo v místním nářečí wopienky. Na výšku jedna měří cca 9 metrů, druhá cca 10 metrů. Vznik těchto pecí se datuje do 19. století. V téže době se ve 3 místních lomech těžil vápenec, který se zde zpracovával a vypaloval pro potřeby hutí v Ustroni a v Třinci. Těžba ve vápencových lomech a jejich zpracování v pecích bylo ukončeno v roce 1965.

Vápenky se nachází asi 2 kilometry od vlakového nádraží na konečné stanici místní autobusové dopravy. Pokud budete procházkou vysíleni, můžete si odpočinout i v přilehlém přístřešku, ve kterém se dozvíte více z historie vápenných pecí.

Ale nemusíte se držet jen trasy vendryňské naučné stezky. Místní příroda nabízí mnohé procházky a místa k objevování.

 

Zdroje:

https://minizoo-vendryne.webnode.cz/

https://www.vendryne.cz/obec/zajimavosti-v-obci/za-krasami-vendrynske-prirody/

https://www.vendryne.cz/obec/zajimavosti-v-obci/vapenne-pece/

 

 

Vendryně nabízí romantické procházky i focení s karakalem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!