Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rozhledna Kleť / foto: Richard Sevcik / Shutterstock.com

Navštivte nejvyšší horu Blanského lesa a rozhlédněte se z nejstarší kamenné rozhledny Kleť

Kleť je známá jako rozhledna s příjemnou restaurací, kde se dobře nají děti i dospělí. Ve skutečnosti však v sobě ukrývá mnohem více. Víte, čím je Kleť významná a proč byste ji při svých cestách na jih Čech měli navštívit?

Nejvyšší hora Blanského lesa

Kleť je nejvyšší hora Blanského lesa a má nadmořskou výšku 1087 metrů nad mořem. Blanský les je pak součástí Šumavského podhůří, na nějž je nádherný výhled z kamenné rozhledny dnes stejného názvu, jako hora. Při pěkném počasí však můžete vidět mnohem více, včetně rakouských Alp nebo Temelína. Kleť leží jen 6 km od Českého Krumlova, a proto je skvělou variantou pro turisty, kteří se přijedou do tohoto krásného města podívat a chtějí si chvíli odpočinout od renesančních uliček přeplněných lidmi.

Český Krumlov
Český Krumlov – Zdroj: Shutterstock.com

Nejstarší kamenná rozhledna v Čechách

Rozhledna Kleť původně nesla jméno Josefova věž a jedná se o nejstarší kamennou rozhlednu u nás. Postavena byla v letech 1822 – 1825 knížetem Josefem II. Ze Schwarzenbergu, jenž byl krumlovským vévodou a milovníkem turistiky. Protože chtěl tuto ve své době poměrně novinku rozšířit a přiblížit širší veřejnosti, nechal vystavět vůbec první kamennou rozhlednu na území Čech. Josefova věž má celkem 110 schodů a dosahuje výšky 20 m.

Krásné výhledy
Krásné výhledy – Zdroj: Richard Sevcik / Shutterstock.com

Vedle rozhledny dodnes stojí další zajímavá stavba, která má původní jméno Tereziina chata. Jedná se o krásné roubené stavení, v němž dnes najdete restauraci i s ubytováním. Tereziina chata vznikla v roce 1825 opět díky Schwarzenbergům. Pojmenována je podle manželky mecenáše, který ji nechal vystavět – Jana Nepomuka II. ze Schwarzenbergu.

Pěšky nebo lanovkou a zpátky na koloběžkách

Na rozhlednu Kleť se můžete vydat několika cestami. Zvolit můžete chůzi, kolo nebo lanovku, nechce-li se vám namáhat svá těla. Zpět lidé volí většinou chůzi po svých, a to buď příjemnou lesní cestou, nebo poněkud krkolomnou stezkou přímo pod lanovkou. Pro povahy veselé a dobrodružné jsou k dispozici i koloběžky.

Na Kleti se nejen dobře najíte a pohodlně si odpočinete, ale spatříte i mnoho krás v blízkém i vzdálenějším okolí. Vidět můžete také nejvýše položené sluneční hodiny v Čechách a navštívit se dá i Hvězdárna Kleť, která je součástí Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích a opět se jedná o nejvýše položenou hvězdárnu v Čechách.

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kle%C5%A5

https://www.klet.com/

Navštivte nejvyšší horu Blanského lesa a rozhlédněte se z nejstarší kamenné rozhledny Kleť

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!