Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ostrov Santorini / foto: shutterstock

Je magické Santorini bájnou Atlantidou?

Malebný řecký ostrov Santorini láká turisty neobvyklou pohádkovou atmosférou, kterou na žádném jiném ostrově nenajdete.

Může za to nejen neobvyklý tvar, ale i památkáři pečlivě střežená architektura a barvy, které k sobě dokonale ladí – bílé domky, blankytně modré moře, rudé svahy kaldery a černé sopečné pláže.

Romantické Santorini s neobvyklou historií

Santorini je celkem malý ostrov, který najdete na jižním okraji Kyklad, asi 100 km na sever od Kréty. Má rozlohu 73 čtverečních kilometrů a žije na něm kolem sedmi tisíc obyvatel. Název Santorini není původní. Ostrov nejprve nesl jméno Stronghyle, podle svého tvaru – okrouhlý. Později se mu říkalo Calliste nebo Theka. Název Santorini údajně získal až od námořníků, kteří ostrov nazývali podle místního kostela svaté Ireny. Svatá – santa a jméno Irena – Irina dohromady vytvoří zcela logicky název Santorini.

Ostrov Santorini při západu slunce
Ostrov Santorini při západu slunce – Zdroj: Shutterstock.com

Je Santorini ztracenou Atlantidou?

Vedle neobvyklé skladby barev nás Santorini na první pohled zaujme zvláštním tvarem. Může za to sopečný výbuch před 3500 lety, který byl následován obrovskou přílivovou vlnou. Smetl tehdejší civilizaci a srovnal vše se zemí. Střed ostrova se propadl do hlubin moře, a tak vznikl ostrov tvořený jen okrajovými částmi toho původního. Nová civilizace byla vybudována až někdy v prvním století před naším letopočtem.

Vzhledem k tomu, že bájnou Atlantidu zničila údajně vulkanická erupce, domnívá se řada historiků, že jí mohl být právě ostrov Santorini. Výbuchem tak vznikla kaldera, která dnes okouzluje turisty hnědočervenou barvou.

Ostrov Santorini
Ostrov Santorini – Zdroj: Shutterstock.com

Co navštívit na Santorini?

Ostrov Santorini je nádherný celý, ale pokud chcete zažít ty nejkrásnější pohledy na místní architekturu a přírodu, vydejte se do městečka Oia. Pokud si vybavíte fotografie lákající turisty na tento ostrov, většina z nich pochází právě odtud. Oia září bílou barvou místních domečků, která přechází do žluté či růžové. Jednotlivé domky jsou přilepené na skále a perfektně spolu ladí. Aby také ne, když na místní architekturu dohlíží řecký památkový ústav, který se snaží o přísné dodržování kykladské architektury. Oia je plná křivolakých uliček, kde najdete kavárničky, obchůdky se suvenýry a romantická zátiší. Žije zde kolem 500 obyvatel a téměř všechno jsou to námořníci.

Na Santorini stojí za návštěvu i další městečka, např. Thira nebo Firostefani. O těch si ale povíme zase někdy příště.

 

Zdroj:

Můj svět, červen 2022, č. 6, str. 76 – 79.

https://www.viamare.cz/santorini/o-destinaci/

Je magické Santorini bájnou Atlantidou?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!