Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tvrz Žumberk / foto: shutterstock

Tvrz Žumberk láká na výstavu malovaných skříní i interaktivní výstavu řemesel

Míříte do jižních Čech, konkrétně na Novohradsko? Pak byste neměli minout malou obec nedaleko Nových Hradů - Žumberk.

Tvrz Žumberk

Tvrz Žumberk se nachází nedaleko Nových Hradů a už z dálky jsou vidět hradby a věže původního opevnění obce. Dnes zde najdete pár opravených domů s krásnými zahradami, několik restaurací, poměrně zchátralý kostelík Umučení sv. Jana Křtitele a samozřejmě krásné opravenou tvrz se dvěma expozicemi, do kterých se ale platí jen jedno vstupné. Parkovat můžete přímo u tvrze, ale lepší je zvolit parkoviště u některé z restaurací. Nepůjdete nijak daleko. Vše je, co by kamenem dohodil.

Výstava lidového nábytku 

Původní muzejní expozicí žumberské tvrze je lidový malovaný nábytek. Jedná se o památník venkovského lidu, kde můžete vidět, jak to dříve vypadalo v selském stavení. Malované skříně, truhly i postele, vyřezávané židle i kolébky. To všechno je zde k vidění.

Jak se dřív bydlelo
Jak se dřív bydlelo – Zdroj: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Interaktivní výstava řemesel 

Nově je na tvrzi instalována interaktivní výstava řemesel, která osloví děti i dospělé. Kromě vystavených rekvizit - starých restaurovaných nástrojů, které kdysi využívali řemeslníci, můžete shlédnout dokument o řemeslech, přečíst si spoustu zajímavých informací na informačních tabulích i interaktivních obrazovkách, a děti ocení možnost otestovat si zde své znalosti. 

Pro děti jsou tady nachystané i omalovánky s motivy řemesel, obuvnické kopyto a další rekvizity, se kterými mohou řemesla osobně vyzkoušet. 

Celá výstava je zaměřena na stará lidová řemesla z 19. století z oblasti novohradska a trhovosvinska. Vedle již zmíněných řemesel se zde dozvíte i o působení sklářů - nejslavnějšího řemesla Novohradských hor a prohlédnete si lidové podmalby na skle z jihočesko-rakouského pomezí včetně procesu jejich vzniku.

Řemeslná výroba
Řemeslná výroba – Zdroj: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Historie tvrze Žumberk

Tvrz Žumberk vznikla již ve 13. století a v jejím držení se střídali Rožmberkové, opati nedalekého kláštera ve Vyšším Brodě a hlavně několik nižších šlechtických rodů. V 15. století zde stála původně gotická tvrz, ale v 16. a 17. století byla přestavěna na pohodlný renesanční zámeček. Od roku 1618 již v držení šlechty tvrz Žumberk nebyla. Užívala se k mnoha různým účelům a postupně chátrala, až se ocitla v dezolátním stavu. 

 

Zdroj:

https://www.muzeumcb.cz/navstivte-nas/pobocky/tvrz-zumberk-u-novych-hradu/

https://www.blaznivamama.cz/2022/06/kam-na-vylet-s-detmi-tvrz-zumberk.html

 

Tvrz Žumberk láká na výstavu malovaných skříní i interaktivní výstavu řemesel

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!