Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slovinská jeskyně / foto: shutterstock

Krásy Slovinska – Postojnska a Škocjanská jeskyně svou krásnou berou dech

Slovinsko je sice malá zemička, ale v poslední době čím dál populárnější. Mezi nejznámější a nejkrásnější místa patří slovinský kras – Postojnska a Škocjanská jeskyně.

Slovinský kras

Slovinský kras je ve světě velmi známý. Jedná se o rozsáhlé krasové území mezi Postojnou a pobřežím, které tvoří několik horských masivů. Zajímavostí je, že geologický termín „kras“ pochází právě od Slovinců. Označuje typ krajiny se závrty, podzemními řekami a vápencovými jeskyněmi, uvnitř nich se nachází hojný počet krápníků.

Postojnska jama
Postojnska jama – Zdroj: Shutterstock.com

Postojnska jama

Nejznámější jeskyní je Postojnska jama, která se nachází nedaleko městečka Postojna. Je zároveň nejnavštěvovanější krápníkovou jeskyní v Evropě a není se čemu divit. Tvoří ji přes 20 km podzemních chodeb, jeskyní a sálů, z nichž je veřejnosti zpřístupněna přibližně třetina. Prvních 3,5 km jsme se projeli v Postojsnké jamě mašinkou. Byla sice celkem rychlá, ale i tak jsme si mohli vychutnat nádheru podzemního krápníkového „zámku“. Dalších 1,5 km jsme šli pěšky. Procházeli jsme poměrně širokou cestou – někde 1,5 metru, jinde i několik metrů na šířku a prohlíželi stalagmity, stalaktity a další překrásné útvary, z nichž mnohé vypadaly jako zkamenělí andělé, zvířata či rostliny.

Uvnitř Postojnské jamy najdete dokonce i koncertní sál, který je osvětlen křišťálovým lustrem a dalšími světly na stěnách a pojme až 10.000 osob. Koncerty se tady skutečně někdy konají, především ve vánočním období, kdy v jeskyni ožívá živý Betlém. Hlasy pěvců šířící se jeskyní musí být fascinující.

Vstup do jeskyně Postojnska jama
Vstup do jeskyně Postojnska jama – Zdroj: Steve Heap / Shutterstock.com

Člověčí rybička

V jeskynním komplexu žijí živočichové, kteří představují další raritu. Ve slovinštině se jim říká člověčí rybička a odborný název je macarát jeskynní. Tyto rybičky mají ruce a nohy, nemají oči, ale světlo vnímají povrchem svého těla. Žijí především v temnu, a tak akvárium, kde se na ně mohou turisté podívat, je neosvětlené a najít v nich malinké živočichy je celkem pracné.

Škocjanska jama

Pokud nejprve navštívíte Postojnskou jamu, řeknete si, že nic už vás nemůže ohromit více. Omyl. Škocjanská jama je jiná a ještě fascinující. Je zapsána na seznamu UNESCO a ročně přiláká přes 90.000 návštěvníků. Prohlídka této jeskyně trvá kolem 90 minut, při kterých projdete v podzemním komplexu 2,5 km dlouhou trasu plnou schodů. Celkem je jich v jeskyni kolem pětiset. Skrze tuto jeskyni protéká řeka Řeka (nemá jméno, skutečně se jí říká Řeka, ve slovinštině Reka), která tvoří dno jeskyní. Nad ní se tyčí vysoké stěny na mnoha místech lemované krápníky. To, co vás nejvíce ohromí, jsou turistické trasy v obrovské výšce nad řekou, včetně mostu ve výšce 40 metrů. Chloubou Škocjanské jamy je Tichá jeskyně – Tiha jama a pak Šumící jeskyně – Šumeca jama, kterou do skály „vytesala“ sama řeka.

Slovinská jeskyně
Slovinská jeskyně – Zdroj: Shutterstock.com

Pokud se do Slovinska vypravíte, tyto krápníkové jeskyně rozhodně nezapomeňte navštívit. Odnesete si zážitek na celý život.

 

Zdroj:

Slovinsko – Inspirace na cesty, Berlitz, str. 50 – 54.

Krásy Slovinska – Postojnska a Škocjanská jeskyně svou krásnou berou dech

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!