Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lipicáni / foto: shutterstock

Víte, odkud pochází nejkrásnější koně – Lipicáni?

Lipicány zná snad každý, kdo se někdy zajímal o koně. Známí jsou po celém světě především z různých přehlídek a drezurních disciplín.

Překrásní bílí koně, jimiž se kdysi pyšnil leckterý šlechtický rod pochází ze Slovinska, z města Lipica, kde jsme navštívili hřebčín i historické stáje.

Jsou Lipicáni skutečně bílí koně?

Na úvod vám prozradím jednu zajímavost. Lipicány zná každý jako nádherné bílé koně osedlané luxusními sedly a s elegantními čupřinami na hlavách. Ve skutečnosti jsou Lipicáni šedí a bílou barvu získají až ve chvíli, kdy se zapotí. Ještě zajímavější však je, že se rodí hnědí a černí. Lipicáni mají tmavou barvu až do svých sedmi let. Teprve poté se jejich barva začne měnit na šedou.

Lipicáni
Lipicáni – Zdroj: Shutterstock.com

Kde se vzali Lipicáni

Lipicány začali v Lipici chovat Habsburkové v roce 1859. Tehdy hledali vhodné plemeno pro svůj královský dvůr, ale žádné takové nenalezli. Proto se rozhodli si koně vyšlechtit. Do Lipice přivezli ze Španělska berberské koně, které začali křížit s arabskými plnokrevníky a místními poníky. Výsledkem byli koně robustní postavy, dlouhého zadku a krátkého silného krku, kteří působí velmi elegantně. Šedá barva po námaze bělající předčila všechna očekávání chovatelů a stala se unikátem. Dnes jsou Lipicáni známí především díky prestižní Španělské jezdecké škole ve Vídni.

Kobilarna Lipica

My jsme navštívili hřebčín v Lipici, známý pod slovinským názvem Kobilarna Lipica. Zde se tito nádherní koně rodí, množí a prožívají tu své první roky života. V rámci návštěvy jsme viděli, kde se koně cvičí, kde jsou ubytovány klisny s hříbaty, mnohé stáje, včetně těch historických – původních, které využívali již Habsburkové a mnoho dalšího. Pokud máte štěstí a navštívíte hřebčín ve správný den, můžete se na koni dokonce projet nebo shlédnout některou z ukázek drezury koní. My jsme bohužel dorazili den po soutěži, kdy koně odpočívali. Přesto jsme se dozvěděli plno zajímavostí a můžeme vám návštěvu Kobilarny Lipica doporučit.

 

Zdroj:

Slovinsko – Inspirace na cesty, Berlitz, str. 54.

Víte, odkud pochází nejkrásnější koně – Lipicáni?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!