Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Triglav / foto: shutterstock

Tip na aktivní dovolenou: Triglavský národní park a Bohinjské jezero

Při cestě po Slovinsku byste rozhodně neměli minout ani Triglavský národní park s Bohinjským jezerem, vodopádem na řece Savica a horou Vogel. Okouzlí vás překrásná příroda, vysoké hory a vodopád řítící se z výšky 97 m.

Triglavský národní park

Triglavský národní park fascinuje především nádhernou přírodou, vysokými horskými štíty a vodou tak průzračnou, že v ní vidíte i tu nejmenší rybičku. Ročně ho navštíví přes 2 a půl milionu turistů z celého světa. Vhodný je pro milovníky pěší turistiky, horské cyklistiky, raftingu a v zimě samozřejmě i pro milovníky zimních sportů. Na území tohoto parku najdete 23 obcí a přibližně 2400 obyvatel žijících zde trvale.

Triglavský národní park
Triglavský národní park – Zdroj: Shutterstock.com

Bohinjské jezero

Bohinjské jezero není tak známé, jako třeba Bledské, ale rozhodně stojí za návštěvu. Najdete ho 26 km na jihozápad od Bledu uprostřed vysokých hor, borových lesů a kvetoucích luk. Kolem jezera je zakázána jakákoli stavební činnost, díky čemuž je civilizací prakticky netknuté.

Triglav

Hora Triglav svůj název získala díky třem vrcholům, jimiž je unikátní. Váže se k ní dokonce pověst pocházející od starých Slovanů. Ti prý věřili, že v hoře přebývá trojhlavý bůh, vládce nad nebem, zemí a podsvětím. Hora Triglav je dokonce znázorněna na slovinské státní vlajce. Triglav má výšku 2864 metrů nad zemí a vystoupat na něj za jeden den je nemožné. Kdo se na jeho vrchol vypraví, musí počítat s minimálně jedním přespáním v horské boudě.

Vodopád na řece Savica

Vodopád na řece Savica vás uchvátí nejen obrovskou výškou – 97 metrů, ale i nádherně modrou vodou – jezírkem, které se pod ním tvoří. Výstup k tomuto vodopádu je poměrně náročný. Pokud se na něj rozhodnete vyšlápnout, počítejte s terénem čítajícím 540 schodů vytesaných do skály a zeminy. Schody jsou někde dosti strmé a ještě horší než vystoupat nahoru, je cesta zpět, kdy se svaly unavené výstupem bouří proti další námaze. Výstup si proto dobře promyslete a pokud možno – nechvátejte. Během cesty můžete využít i několik odpočinkových míst tvořených dřevěnými lavičkami s pěkným výhledem na údolí řeky Savica.

Vodopád Savica
Vodopád Savica – Zdroj: Shutterstock.com

Lanovkou na Vogel

Kousek na jih od Ukance najdete horu Vogel, na niž se běžnou cestou nedostanete. Pokud ji chcete vidět a prozkoumat i další turistické trasy z ní vedoucí, musíte se nechat vyvézt lanovkou do lyžařského střediska Vogel Ski Center. Cesta lanovkou je rychlá, ale není pro slabší povahy. Kabina není moc velká, zato nacpaná turisty k prasknutí. Cesta na vrchol je velice strmá a místy to vypadá, že kabina narazí do skály. Z lyžařského střediska na Vogelu se pak můžete vydat na pěší túry do okolí, které vás uchvátí čistou bujnou přírodou, stejně jako celý Triglavský národní park.

 

Zdroj:

Slovinsko – Inspirace na cesty, Berlitz, str. 40 – 42.

Tip na aktivní dovolenou: Triglavský národní park a Bohinjské jezero

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!