Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nové hrady / foto: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Objevujte krásy Nových Hradů a jejich okolí

Nové Hrady je obec v nejjižnějším cípu jižních Čech a právem je nazývána bránou do Novohradských hor. I když se nejedná o velké město, nabízí spoustu zajímavých míst a kulturních památek, které stojí za pozornost.

Hrad Nové Hrady

Dominantou města je opevněný hrad stejného jména – Nové Hrady. Působí v místní krajině až nezvykle. Svou gotickou konstrukcí později zrenovovanou do renesančního paláce připomíná hrady v Rakousku a Německu.

Vybavení hradního sálu
Vybavení hradního sálu – Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Bílá barva mu ale rozhodně sluší, stejně jako renesanční okna a velké nádvoří. Zajímavostí této stavby je mimo jiné i to, že hrad byl průchozí, nebo – chcete-li – průjezdný. Sloužil jako tržní místo a procházela jím řada obchodníků putujících dál po obchodní stezce. Jednou stranou do něj vstoupíte, přejdete přes rozhlehlé a krásně upravené nádvoří a na druhé straně vyjdete ven z města i z hradního opevnění. Další zajímavostí stavby pak je hradní příkop, který patří mezi nejhlubší v Česku.

Rytířský sál
Rytířský sál – Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Město a kulturní památky

Za pozornost však nestojí jen hrad samotný, ale celé město. Jelikož se jedné z manželek buquoyských majitelů zdál hrad příliš nemoderní, nechala si vystavět rozsáhlou buquoyskou rezidenci přímo na náměstí. Dnes slouží jako wellness hotel. Poblíž najdete i klášter servitů s kostelem sv. Petra a sv. Pavla. Pokud chcete vidět skutečně to nejzajímavější spojené s rodem Buquoyů, navštivte i místní hřbitov, kterému vévodí pseudogotická buquoyská hrobka zdobená krásnou mozaikou vytvořenou podle Maxe Švabinského.

Když budete vycházet z hradu zpět do města, zastavte se ve staré kovárně, kde si můžete prohlédnou kovářskou expozici. Zajímavá bude jistě i pro děti.

Areál Nových Hradů
Areál Nových Hradů – Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Terčino údolí zajímavými místy

Pro ty, kteří dávají přednost přírodě před památkami, je nedaleko, v podstatě hned pod městem, rozsáhlý park nazvaný Tereziino (Terčino) údolí. Rozkládá se kolem říčky Stropnice a tvoří jej anglický park se spoustou okrasných keřů a stromů. Tento park byl vybudován v 18. století hrabětem Buquoyem a součástí byl i zámeček jeho manželky Terezie, empírový dům Lázničky, modrý dům vystavěný v klasicistním stylu, mlýn a snad největší současná atrakce parku – umělý vodopád, který navštěvuje hojné množství turistů i v zimních měsících, kdy zamrzá.

Až na samém konci Tereziina údolí stojí zajímavá tvrz Cuknštejn, která se v současné době rekonstruuje a i ona si jistě zaslouží pozornost veřejnosti.

 

Zdroj:

https://www.kudyznudy.cz/kam-pojedete/jihocesky-kraj/novohradsko-doudlebsko/nove-hrady?gclid=Cj0KCQjwxveXBhDDARIsAI0Q0x0O5RTDVVzNcAeTPTMBK4HPrLzncYyWV5gX5YYOVu1LaLKH5R6o4MUaAikeEALw_wcB

https://www.blaznivamama.cz/2022/08/hrad-nove-hrady-pojdte-se-mnou-na.html

 

Objevujte krásy Nových Hradů a jejich okolí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!