Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šlechtické slavnosti / foto: shutterstock

Rok šlechtických slavností hostí Český Krumlov

Každý rok věnuje Národní památkový ústav pozornost jednomu z významných šlechtických rodů, který je pak představován v různých kulturních projektech po celé České republice.

Tyto projekty jsou nazvány Po stopách šlechtických rodů. Letos je tento projekt trvající od 1.1.2022 do 31.12.2022 zasvěcen šlechtickým slavnostem, kratochvílím a zábavě.

Úloha slavností v životě šlechty

Dříve neexistoval způsob, kterým by šlechta mohla dát najevo svůj význam a důležitost rodu či jeho úlohy v kraji či zemi. Dnes by využili televizi, rozhlas a sociální sítě. Proto šlechta využívala různých slavností - světských i církevních, aby umožnila zábavu poddaným i sobě rovným, ale především aby ukázala svůj význam a roli. Slavnostní vjezdy, velkolepé hostiny, divadelní představení, plesy nebo rytířská klání. To všechno bylo nejen zdrojem zábavy a dobrého jídla, ale především způsobem, jak ukázat svou urozenost. 

Rytířské klání
Rytířské klání – Zdroj: Nelli Fay / Shutterstock.com

Výstava Šlechtické zábavy a slavnosti

V rámci tohoto projektu i na zámku Český Krumlov můžete vidět, jak se dříve šlechta bavila. Od 1. července až do 30. října ji můžete navštívit v prostorách zámecké mincovny. Součástí výstavy je i „hřiště“ na druhém nádvoří před jízdárnou, kde si mohou děti i dospělí vyzkoušet řadu historických kratochvílí – od kroketu a lovení rybiček v zámecké kašně, až po renesanční kolotoč, na který je radost pohledět. Pohánět jej ale musí sami rodiče. Dříve žádná elektřina neexistovala, a tak se historický kolotoč pohání ručně i dnes.

Středověká hostina
Středověká hostina – Zdroj: Shutterstock.com

Tato tematická výstava chce ukázat šlechtické zábavy a slavnosti v širších souvislostech. V jednotlivých sálech zámku projdete výstavou, jako kdybyste sami byli účastníky těchto oslav. I když – pořád je to jen výstava, takže očekávejte vitríny, prosklené skříně atd. Uvidíte volnočasové aktivity šlechty od 16. až do počátku 19. století, a to především takové, které se na Krumlovském zámku odehrávaly za vlády Rožmberků, Schwarzenbergů a Eggenberků.

Krumlovský zámek
Krumlovský zámek – Zdroj: Shutterstock.com

Rytířská klání i opulentní hostina

Na výstavě uvidíte slavnostní průvod s alegorickými vozy, ukázku turnajového klání se čtyřmi sportovními disciplínami, sami zjistíte, jak obrovská kopí museli rytíř a jeho kůň při souboji unést. Zjistíte ale také, z čeho se skládalo slavnostní menu, uvidíte originální kulisy a rekvizity z divadelního představení opery Derviš, která byla uvedena v zámeckém barokním divadle v roce 1795, a plno dalších zajímavostí.

Tato výstava je opravdu jedinečná a vstupné na ni je doslova “za hubičku“. Až se na ni půjdete podívat, nezapomeňte vzít i své děti. Bude je bavit, stejně jako dospělé.

 

Zdroj:

https://www.zamek-ceskykrumlov.cz/cs/informace-pro-navstevniky/prohlidkove-okruhy/83241-vystava-slechticke-slavnosti-a-zabavy

 

 

Rok šlechtických slavností pohostí Český Krumlov

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!