Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Svatojakubská poutní cesta / foto: shutterstock

Svatojakubská pouť aneb putování ve znamení mušle

Cestování na sebe bere různé podoby. Stále oblíbenější začíná být tradiční putování. Vezmete batoh, zamknete byt a jdete po vlastních až do cíle. Nejoblíbenější a zároveň nejstarší je v Evropě Svatojakubská pouť.

Místo uložení ostatků prozradily hvězdy

Svatý Jakub byl Kristův učedník, který prý kázal v dnešním Španělsku. V roce 44 byl umučen a jeho ostatky byly pohřbeny v Jeruzalémě. Později se ale přenesly do Španělska, kde bylo konkrétní místo uložení zapomenuto. Jasně zářící hvězdy však 25. července 813 ukázaly, kde jsou schované. Toto místo se pojmenovalo Santiago de Compostela, tj. „svatý Jakub v hvězdném poli“. Nejprve zde byl nad Jakubovým hrobem vystavěný kostel a kolem městečko, které se postupně rozrůstalo. Dnes je Santiago de Compostela Mekkou poutníků z celého světa.

Santiago de Compostela
Santiago de Compostela – Zdroj: Shutterstock.com

Staletá tradice putování

Poprvé se na pouť do Santiaga vydal francouzský biskup už roku 951. Ve 12. století vznikl první manuál pro putující. Klasická svatojakubská cesta začíná ve Francii v městečku Saint Jean Pied de Port pod horským masivem Pyrenejí. Dnes jsou nástupní trasy na Svatojakubskou pouť značeny i z mnohem vzdálenějších míst po celé Evropě. Celkově je známých 12 základních tras jdoucí skrz Evropu.

Různé cesty, stejný cíl

Středověký poutník se na pouť ke hrobu svatého Jakuba vydával z náboženských důvodů. Pouť pro něj byla výrazem živé víry, zbožnosti a pokání, prostředkem k očištění. Dnes se na tuto cestu lidé pouštějí z mnoha různých důvodů a pohnutek. Někdo vnímá pouť jako zajímavou turistickou trasu, na níž může obdivovat proměňující se krajinu a přírodu, prohlížet si úchvatné francouzské románské kostely nebo se ve Španělsku bavit s temperamentními místními obyvateli. Další poutníci hledají sportovní cíle. Jiní se snaží nalézt odpovědi na své vnitřní rozpolcení nebo řeší zdravotní či rodinné potíže. Někdo se rozhodne vykročit ze zaběhnuté každodennosti a hledá nové zážitky a další zase duchovní setkání a prožitky.

Věci nezbytné pro putování
Věci nezbytné pro putování – Zdroj: Shutterstock.com

Poutní pas a hřebenatka na batohu

Symbolem dlouhotrvající poutě se již ve středověku stala mušle hřebenatka, kterou dnes poutníci nejčastěji nosí přivázané na batohu, dále také nádoba na vodu, klobouk, pláštěnka a poutní hůl. Důležité také je opatřit si ve svém výchozím místě takzvaný „credencial“, do něhož si poutník nechá každý večer dát razítko v noclehárnách. Credencial je „poutním pasem“ a dokládá, že skutečně putujete. Ve Španělsku, Portugalsku či Francii jsou po trase do Santiaga de Compostela zřízeny ubytovny nebo noclehárny, kde si můžou poutníci „s pasem“ odpočinout a umýt se za drobný poplatek. Za úspěšného poutníka se považuje ten, který dorazí do Santiaga de Compostela, má vyplněný credencial a zároveň ujde minimálně 100 km nebo ujede 200 km na kole. V posledních letech cestu do Santiaga každoročně absolvuje přes 200 tisíc poutníků.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Svatojakubsk%C3%A1_cesta

https://www.jakubskacesta.cz/

Svatojakubská pouť aneb putování ve znamení mušle

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!