Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Národní park Zhangjiajie / foto: shutterstock

Národní park Zhangjiajie jako kulisa slavného filmu Avatar

Čína v sobě skrývá nejeden přírodní poklad. Seznamy národních parků se ročně rozšiřují. Zhangjiajie je první území, které bylo prohlášeno národním parkem a posléze se dostalo i na seznamy UNESCO.

Panenská příroda pro všechny generace

Poblíž Dlouhé řeky Jang-c'-ťiang se nachází horská oblast Zhangjiajie, která byla v roce 1982 prohlášená za vůbec první čínský národní park. Oblast je součástí Wulingyunské oblasti v provincii Chu-nan a má rozlohu 4810 hektarů. Na seznamy UNESCO se park dostal v roce 1992. Díky těmto opatřením se panenská příroda uchová dalším generacím.

Národní park Zhangjiajie
Národní park Zhangjiajie – Zdroj: Shutterstock.com

Pilíře s tvrdou čepičkou

Místní hory jsou tvořené z pískovce, který neustále zvětrává. Kořeny bujné vegetace a zimní mrazy měkkou horninu snadno rozrušují a ta se neustále odhaluje. Sloupy však mají na sobě čepec tvrdší horniny, díky němuž jsou shora chráněny proti nepřízni počasí lépe než pouhý pískovec. Vytváří se tak štíhlé vysoké hory připomínající spíše obří sloupy.

Bezbřehá inspirace

Od nepaměti jsou zhangjiajieské hory předlohou tradiční čínské tušové malby a inspirovaly mnoho čínských spisovatelů. Během raného středověku tu pobývala řada rozjímajících poustevnických filozofů, kteří se dali na cestu skromného života v horách. Není divu, stačí jediný pohled na divotvorné monstrózní sloupy ověšené tropickým pralesem a člověk se cítí naplněný. Hory neinspirují jen čínské autory, ale i umělce z celého světa.

Národní park Zhangjiajie
Národní park Zhangjiajie – Zdroj: Shutterstock.com

Legendární létající pohoří Halleluja

Zamlžené snímky místních vrcholků se staly předlohou legendárních pandorských létajících hor ve filmu Avatar režiséra Jamese Camerona. Některé filmové scény se zde dokonce přímo natáčely. Hora Jižní nebeský pilíř vysoký 1080 metrů byla oficiálně na počest filmu přejmenována na horu Avatar Halleluja.

Nejdelší skleněný most světa

Od konce roku 2015 si architekt Haim Dotan troufl vybudovat mezi vrcholky pohoří unikátní most. 300 metrů nad zem umístil zatím nejdelší skleněný most pro chodce. Na 380 metrů dlouhém mostu se může najednou procházet až 800 lidí. Most je vytvořen z průhledných skleněných panelů, takže chodec vidí krajinu přímo pod sebou nebo se prochází v mracích. Přejít most je rozhodně životní zážitek.

Prosklený most v Zhangjiajie
Prosklený most v Zhangjiajie – Zdroj: u photostock /Shutterstock.com

Zdroje:

https://living.iprima.cz/bydleni/nejdelsi-skleneny-most-na-svete-otevreli-v-cine-na-miste-kde-vznikl-film-avatar

https://shimanovskadm.ru/cs/architecture/letayushchie-gory-v-kitae-nacionalnyi-park-chzhanczyacze-nacionalnyi-park.html

Národní park Zhangjiajie jako kulisa slavného filmu Avatar

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!