Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tsunami / foto: shutterstock

Obří tsunami přijde za 20 let

Snad každý má ještě v paměti hrozivé obrázky z jihovýchodní Asie, kterou v roce 2004 zasáhlo obří tsunami. To zabilo stovky tisíc lidí, mezi nimi i turistů, a ještě více jich připravilo o střechy nad hlavou.

Příští zanedlouho
Pokud si myslíte, že teď máme zase na pár tisíc let pokoj, jste na omylu. Vědci jsou naopak přesvědčení, že další taková vlna čeká Indický oceán relativně brzy. Hovoří o horizontu dvaceti let. Tehdy by mohla přijít možná ještě silnější tsunami.

Předpověď je postavena na průzkumu korálů, na jejichž stavbě a vývoji se dají dobře poznat změny okolí. Když zemětřesení zvedne hladinu oceánu, tak poklesne hladina u pobřeží. Korály mají tehdy tendenci růst.

Podle studie publikované v prestižním magazínu Science se v posledních stovkách let děly poměrně významná zemětřesení, ale teprve to poslední skutečně zasáhlo takové množství lidí. Výzkum tvrdí, že tato tsunami byla důkazem dalšího zvýšení seismické aktivity v oblasti. Prý se opět dostává do nebezpečného cyklu častých zemětřesení.

Ničivá zemětřesení
Studie připouští, že přicházející zemětřesení může být podobně nebo dokonce silnější než to, jež se odehrálo před čtyřmi lety. Tenkrát bylo naměřeno 9,15 stupňů Richterovy škály, ovšem smrt 230 000 lidí způsobila hlavně vlna tsunami, která na zemětřesení navazovala.

Nelze však říct, že obří a hrozivé tsunami přijde přesně za dvacet let. Zemětřesení se totiž dosud nedá přesně do měsíce propočítat. Právě to však zvyšuje jeho nebezpečnost, jelikož je zároveň velmi těžké se na něj a jeho sílu připravit. Díky tomu je často zdrojem obrovských katastrof.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 398