Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Google / foto: Google

Místa vymazaná z Google Earth

Stále více lidí oceňuje funkce Google Maps nebo se jen tak ze zábavy porozhlíží po světě v rámci úžasného nástroje Google Earth.

Vidět se dá prakticky všechno – od Velké čínské zdi, přes pyramidy až po barák ex-přítelkyně. Limity tu ale jsou. Někdy tak můžete najít buď podezřelé bílé místo, které si někdo na mapě map nepřál zobrazit nebo přinejmenším upravené, aby zapadalo do prostředí, ale tak úplně neodpovídalo reálu. Jaká místa byla tedy cenzurována?

Bílý dům
Jistě, vymazat Bílý dům by nebylo moudré, protože i tak o něm každý terorista ví. Nemusí ale vědět o střílnách na jeho střeše, jejichž rozmístění je docela klíčové. Proto na Google Maps uvidíte pouze bílou zarovnanou střechu.

Americký Kapitol
Předchozí verze Google Maps vždy záměrně zobrazovaly Kapitol nepřesně. V aktuální verzi už je změn jen minimum, akorát jde stále o staré záběry.

Leeuwarden
Toto městečko v Nizozemsku je základnou holandského královského letectva, které je důležitou součástí NATO. Jde zároveň o město, kde sídlí jednou z dvou velitelství evropských ozbrojených sil. Není divu, že z něj na Google Maps mnoho neuvidíte.

Ramstein Air Base
Letecká základna Ramstein v Německu slouží ke koordinaci řady leteckých operací v Iráku. Jedná se o sídlu amerického letectva v Evropě. Zároveň tu přebývají vojáci prakticky z celého NATO.

Singapure
Zástupci malého státečku v jihovýchodní Asii se s Google začali soudit o práva na své geografické zobrazení. Tvrdí, že jde o jejich majetek. Samozřejmě by ho rádi zpeněžili a nechtějí tak vidět, že si ho Google bere bez dovolení.

Indie
Indická vláda sice práva na svou zemi poskytuje bez problému, ale její vláda se přece jen obává možného zneužití. Proto zde některá důležitá místa neuvidíte. Nedávné události v Bombaji ale ukázaly, že to stejně nepomohlo.

Sydney
Velká část centra této australské metropole stále zůstává nevyplněna. Google tvrdí, že je to kvůli problémům s poskytovatelem fotek ve vysokém rozlišení, neoficiální informace ale hovoří o obavách představitelů města z možných teroristických útoků.

Části jihovýchodní Asie
Google Earth musel přistoupit na čínský požadavek vymazat problematické provincie jako Tibet či Xinjiang. Stejně tak tu chybí nejrůznější královské paláce a severní části Pakistánu. Tedy místa neovládaná vládou, nýbrž paštůnskými povstalci.

Jaderné elektrárny
Z pochopitelných důvodů na Google Earth chybí celá řada atomových elektráren. Je dobře, že se tak neulehčuje přístup teroristů k takto citlivým materiálům, které by mohli jednoduše zneužít.

Irán
O rozporech západního světa s touto muslimskou zemí každý dobře ví. Ale jaké bylo překvapení jednoho iránského byznysmena, když si koncem roku 2007 chtěl stáhnout Google Earth a na obrazovce se mu objevilo: „Omlouváme, tento program není určen pro vaši zemi.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 169