Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Svatba / foto: sxc.hu

Vdát se z lásky v Indii? Utýrají vás

V Indii mají ženy velice špatné postavení. Rodina do nich neinvestuje, protože ví, že ženy se nakonec vdají a odejdou. Navíc je připraví o peníze, protože potřebují věno. Když je nevěsta bez věna, tchýně ji často utýrá k smrti.

Těžký život indické ženy
Nejdůležitější je hlídat především její počestnost a dobrou pověst, a proto se mnoho dívek nehne z domu. Tam se až do svatby věnují domácím pracím a posluhování rodině. Deníky přinášejí množství inzerátů rozřazených podle kast a podkast, s požadavky na nevěstu či ženicha. Velmi požadovaná je výška, světlá pleť, vzdělání.

magazin.cz

Sňatky z lásky končí špatně
Studenti Munesh i Amar mi vysvětlovali, že rodiče pro ně určitě vyberou lépe, než by si vybrali sami. Propaganda ve sdělovacích prostředcích často uvádí varovnou statistiku rozvodů u sňatků z lásky.

Tyto sňatky totiž nemívají naději na přežití, neboť musí ustát veliký tlak ekonomický i společenský. Rodiny se obvykle zřeknou své dcery či syna, který by se oženil/provdala proti jejich vůli.

Vysokoškolská pedagožka Nilakshi z Bangalore se zamilovala do počítačového inženýra a vzala si ho. Jenže rodiny se ještě před svatbou dohodly, že vzhledem k vysokému a lukrativnímu vzdělání muže by měla Nilakshina rodina dodat auto. Rodinu však postihly potíže a nesplnila slib.

Trest na Nilakshi dopadl nemilosrdně a neuvěřitelně rychle. O rodinnou pokladnu a kuchyň se totiž starala její tchýně. Manžel často cestoval a nebýval doma. Za to, že Nilaksina rodina nedodala auto, ji tchýně utrápila hlady.

magazin.cz

Vymáhání věna je nelegální, ale...
Vymáhání věna je nelegální a v předsvatebních smlouvách nesmí být požadavek na věno uveden, avšak děje se tak. Výše věna bývá určena postavením a zaměstnáním manžela; existuje něco jako nepsaný zákon o výši částek.

Nejvíce se platí rodině lékaře, inženýra či právě - jako v případě Nilakshi - počítačového experta. Pokud nevěstina rodina věno nedodá, nová rodina v čele s tchýní mladou nevěstu začíná tyranizovat.

Nevěsty to často nevydrží a samy dobrovolně opustí tento svět. Nebo jsou utrápeny hlady jako Nilakshi, popřípadě tzv. kuchyňskou nehodou, tj. politím horkým olejem či kyselinou.

magazin.cz

Co na to indické zákony?
V zákoně stojí, že v době do sedmi let od svatby je nevyjasněná smrt manželky zvažována v první řadě jako vražda pro věno. Tento fenomén se děje i ve vzdělaných a bohatých rodinách. Mladé páry z věna mnoho nevidí, věno je pro rodinu, která tím může buď zaplatit svatbu či další potřebné výdaje na dalšího člena v rodině.

magazin.cz

Indové mají málo žen, tak je pašují
Mužů je tu tedy čím dál tím víc a žen ubývá. Co s těmi, kteří se chtějí oženit a nevyjde pro ně nevěsta? Nevěsty se na indický sever, který začíná pociťovat nedostatek, pašují z chudších států z jihu, kde se nakupují za cenu, kterou stanoví poptávka trhu a jež nebývá nijak vysoká.

V Indii otcové říkají: Kdopak zapálí moji pohřební hranici? Myslí tím na syny, ale kdo jim ty syny porodí?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 136