Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
V ulicích Dillí / foto: Shutterstock

Jak chutná čelní srážka s Asií

Ať už bude váš důvod k návštěvě Indie jakýkoli, měli byste si uvědomit, že se jedná o Asii. Od toho se také všechno odvíjí.

Jako člověk, který prožil na tomto kontinentu svůj první měsíc, bych si dovolil udělit všem svým následovníkům radu, kterou jsem se ovšem sám neřídil. Snažte se do Indie (a kamkoliv do Asie) přiletět s někým, kdo už tam alespoň jednou někde byl…

 

Pokud to neuděláte, snažte se letět jinam než do Indie, a pokud neuděláte ani to, leťte do Bombaje (dnes už Mumbaje), a ne do Dillí. Jestliže se vyskytnete v Dillí a jste v Asii vůbec poprvé, nepomůže vám už vůbec žádná rada. Podají si vás tak, jak se vám o tom nesnilo, a to i v případě, že se budete považovat za světaznalé.

 
Jak to obvykle chodí?

Pod palcem to tu mají lidi z Kašmíru, takže týpci ze severu Indie, kteří válčí s Pákistánem a kdoví s kým ještě. Mimo to dělají nejlepší koberce na světě a podvádí turisty.

 

Na letišti si koupíte lístek na předplacené taxi, které vám má zaručit nejlepší cenu. Pak vás ovšem odchytne někdo, kdo vám pro to taxi pošle. A jedete v tom ještě dřív, než vůbec jedete. Týpkovi, který se dostaví, řeknete přesnou adresu hotelu a on jede. Pak zmatečně bloudí a zastaví před turistickou kanceláří, že neví, kde ten hotel je.

 

Tam sedí milý Kašmířan a usmívá se. Váš hotel bude zřejmě plný, sám vám tam zavolá. Pak vám nabídne jiný. Vzhledem k tomu, že kancelář je ve čtvrti hnusnější než opičí zadek (Karol Bagh) a vy jste úplně zelení, necháte se do tohoto hotelu odvézt. A jedeme a jedeme…

 
Další stovky blbců

Nakonec vám prodají neskutečně výhodný zájezd kolem zlatého trojúhelníku (Dillí, Džajpur, Ágra). To uskuteční v okamžiku, kdy už jste z Dillí tak znechuceni, že chcete prostě pryč.


Zaplatíte asi tak pouhých 13 tisíc rupií, což není zas tak moc, zhruba necelých šest českých tisícovek. Dostanete řidiče, nějaké starší auto a jedete. Až za dva tři dny zjistíte, že 13 tisíc rupií v Indii bohatě stačí na pohodlný měsíc života…

 

Autor článku si ještě dnes připadá jako blbec, ale uklidňuje ho aspoň fakt, že dalších blbců přiletí do Indie každý den pár stovek. Aspoň podporujete místní ekonomiku!

 

Pro Magazín napsal z Indie Šumař.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 75