Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
New York / foto: shutterstock

New York. Historie hlavního města světa

Nejobydlenější město na území Spojených států amerických má opravdu zajímavou historii. V roce 1626 byl jeho základ, Manhattan, odkoupen za pouhých 60 guldenů (asi 1000 dolarů v dnešních cenách).

Původně se město jmenovalo New Amsterodam, ale poté, co ho pod svou kontrolu znovu získali Britové, přejmenovali ho. Byl tu inaugurován první prezident USA – George Washington. A to z toho důvodu, že Washington D.C. tehdy ještě neexistoval.

New York se stal také jedním z důležitých míst americké války o nezávislost. Město si oblíbili piráti, gangy, prostitutky či punkrockeři. Všichni ho považují za svůj domov.

Nízká zločinnost
V devatenáctém a dvacátém století by se dal New York s klidem popsat jako město hříchu. Lidé si tu na ulicích vyřizovali účty zbraněmi, ve městě bylo více jak dvě stě vykřičených domů a zhruba 90% mužů trpělo nějakou pohlavní chorobou.

Tomu ale učinil přítrž oblíbený starosta Rudolph Guliani, kterému se doslova povedlo vyhnat zločince z ulic. V tomto trendu pokračuje i jeho následovník, miliardář Michael Bloomberg. Díky nim je tak New York nejbezpečnějším městem v USA.

Bohatí pouliční muzikanti
Být pouličním muzikantem v New Yorku je ve skutečnosti velmi výnosnou prací. Za nejlukrativnější místa jsou považována ta v prostorách metra, které každý den přepraví kolem dvou set tisíc lidí.

A jelikož jsou Newyorčané bohatí a velkorysí, pouliční muzikanti si přijdou na slušné peníze. Ovšem ta nejlepší místa je třeba získat v městem pořádané soutěži.

Gangy New Yorku nebyly fikcí
Pokud jste viděli velmi podařený snímek Gangy New Yorku s Leonardem di Capriem v hlavní roli, vězte, že nejde o výmysl, ale film držící se poměrně těsně skutečnosti.

Například postava Billa „řezníka“ Cuttinga skutečně existovala. Tenhle vůdce jednoho z gangů v bitkách zmrzačil či dokonce zabil nejednoho soupeře. Stačily mu k tomu ruce. Stejně tak boje mezi přistěhovalci byly velice kruté.

Washington Square bylo dříve popravištěm

Jedno z nejznámějších a nejhezčích náměstí v New Yorku je Washington Square. Málokdo ale ví, že za svou krásu tvořenou vysokými stromy a zelení vděčí tomu, že v zemi tlejí stovky mrtvých těl. Dříve to totiž býval hřbitov a zároveň popraviště.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 96