Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Predjamski grad / foto: Michaela Vojtíšková

10 míst ve Slovinsku, která vám nesmí utéct II.

Podruhé zavítáme do přívětivých krajů plných malebných památek a čarovné přírody. Před námi se rozkládá hlavní město Lublaň a kousek za ní i nejslavnější ze zdejších hradů!

Náš památkový průvodce se chýlí ke konci. Pokud vám v něm chybí alespoň trocha pohody u moře, nezbývá než dodat, že v tom maličkém cípečku Slovinska, který s velkou slanou louží sousedí, není z pláží třikrát na výběr. Zamířit na ně můžete do Koperu či Piranu, kde si se zapadajícím sluncem můžete užít i pořádnou zábavu s kelímkem dobrého žbruňku v ruce, nebo si přidat na kilometrovník o pár čísílek navíc a zamířit do vedlejšího Chorvatska. A další den hurá zpátky na zbývající památky!

Zastavení šesté – Lublaň
Konečně hlavní město! Ze Slovinska zkrátka nemůžete odjet a nevidět Lublaň. Secesní historická část se míchá se staršími slohy a když nezabočíte mezi opodál číhající paneláky, ani si nezkazíte chuť. V parcích můžete narazit na archeologické vykopávky i dobré restaurace, jen s parkováním budete mít problém. Asi stejně, jako třeba v Praze. Využijte záchytné podzemní garáže. A hurá na památky!

Krásným centrem dojdete na květinové trhy, promenádu i proslulé trojmostí, tedy tři mosty vedle sebe. U jejich ústí můžete využít třeba samoobslužné infocentrum – má integrovaný foťák i internet zadarmo, takže pište domů a foťte se o sto šest!

magazin.cz
magazin.cz

Na náměstí vás ve slunečné dny překvapí lokální klima. Ačkoliv všude paří slunce, tady prší! Jde o legrácku lublaňských radních – nad náměstím vedou tenké hadičky s vodou, která je uprostřed rozprašována na upařené obyvatele. Geniální (vynález si můžete prohlédnout i na fotce níže)!

Až si odpočinete, vydrápejte se na Ljublanski grad. Když si nekoupíte prohlídku, alespoň vylezte na věž. Hlavní město budete mít jako na dlani. A plánujete-li cestu dost dopředu, můžete si dojednat prohlídku ve zdejší proslulé knihovně. Takové Slovinské Klementinum…

magazin.cz

Zastavení sedmé – Predjamski grad
Snad nejslavnější stavbu Slovinska snad není třeba příliš představovat. Predjamski grad. Sám název už napovídá, kde hrad stojí. Jama totiž znamená jeskyň. Hradní stavba ze 16. století je přímo nalepena na gigantickou jeskyni, do které dokonce některé ochozy ústí. Stejně tak pod sebou, na úrovni příkopů, ukrývá celý jeskynní systém. V rámci prohlídky se můžete podívat i do něj, ale bude to pěkně čvachtavé.

To spíš zamiřte 11 kilometrů nazpět, do jedné z nejúchvatnějších jeskyň světa – Postojne. Neuvěřitelně dlouhý a fascinující systém chodeb a síní je tak rozsáhlý, že vás v něm musí vozit vláček. Přestavte si Koněpruské jeskyně - a zpětinásobte je! Navíc tu můžete narazit na chráněného obyvatele – vzácného růžového macaráta.

magazin.cz

Zastavení osmé – Škofja Loka
Malé městečko úspěšně čelící nájezdům banditů jako by na návštěvníky dýchalo starobylou atmosféru dodnes. Středověké domečky, zachovalý hrad a trhy. Těm, kdo obdivují starou architekturu plnou fresek nejraději se zmrzlinou v ruce, nelze než nedoporučit.

magazin.cz

Zastavení deváté – Hrastovlje
Malá nenápadná vesnička Hrastovlje ukrývá skvost nad jiné fascinující. Na první přečtení u vás asi přílišné ovace nesklidí. Na kopečku totiž stojí kostel Nejsvětější trojice ze 13. století. Proti nájezdům Turků se ve středověku úspěšně bránil hradbami.

A tak se do něj nemusel malíř Janez z Kastavu bát umístit své životní dílo. Jeho centrálním motivem je netradiční tanec smrti. A ještě méně tradiční je způsob, jakým je vzácná freska na tomhle tajuplném místě objevena. Během staletí se totiž příliš světská malba stane nepohodlnou až neuctivou, a tak se dočká hutného zakrytí omítkou. Náhodou jí objeví až před pár desetiletími jeden místní vesničan. Opatrně pak kuchyňským nožíkem odkrývá prastará tajemství a z rodné vísky udělá z roku na rok světovou raritu.

magazin.cz


Zastavení desáté, poslední – Bled

„Jezero hladké v křovích stinných,“ můžeme ocitovat kousek Máchova Máje. Jsme totiž v malebném podhůří nedaleko krásného Triglavského národního parku se stejnojmenným vrcholem. Zbude-li vám energie a nebude-li na obzoru ani mráček, nazujte pohorky a vyražte na túru.

Jinak si užijte atmosféru proslulého Bledu. Krom nad městem se tyčícího hradu se zdařilou interaktivní expozicí a skvělým výhledem zná celý svět hlavně pohled na romantický ostrůvek s kostelem. Odvážlivci sem mohou přeplavat, nebo se ten kousek nechce převézt za nehorázných 10 Eur lodičkou. Plavci pak musí ke svému výkonu připočítat i nutných 99 schůdků a navíc úsilí nutné na přenesení oblečení. V plavkách vás na svatou půdu nikdo nepustí. A co za to? Kdo si prý zazvoní na zdejší zvon, splní se mu přání!

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 45