Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: CK Kapitán Dave

Jak se na cestách zbavit zlých duchů

Štěstí potřebuje každý. Byznysmen v obleku i chudý poutník putující krajem - ten dvojnásob! Zloději, démoni nebo nepoctiví celníci nikdy nespí, a tak je třeba se jim bránit. Lidé po celém světě na to mají nejrůznější metody.

V Mongolsku jsou zlí duchové na každém rohu
Mongolové vidí ducha za každým kamenem, a protože tamní krajina je (krásně) pustá, nemá takový démon celý den nic jiného na práci, než čekat na pocestné a trápit je. Až pofrčíte mongolskou stepí, nejde si nevšimnout hromad z kamení. Můžou být až 5 metrů vysoké, jmenují se ovo a není dobré je minout bez povšimnutí.

Zastavením, obejitím, popř. uvázáním modrého šátku na kámen nebo klacek totiž probudíte naopak dobré duchy, kteří tu sídlí. Ti vás potom budou na cestě provázet a s případnými démony si rychle poradí.

V Číně zahánějí duchy tyčinkami
Číňané, kromě toho, že patřičně zvedají prahy ve svých chrámech, protože věří, že přes vysoký dřevěný sokl se duch, chodící výhradně po zemi, prostě nedostane, hodně spoléhají na modlitební tyčinky. Dostanete je před každým buddhistickým i taoistickým chrámem. Stačí je jen zapálit, poklonit se nejdůležitější soše v chrámu a potom je, doutnající, zapíchnout do velkých kovových nádob. Asiaté si nejčastěji přejí dost peněz pro rodinu, cizinci zase zdraví a šťastný návrat domů.

Afrika: kolébka voodoo
Západoafrický Benin je dodnes tajemnou, uzavřenou zemí. Právě odtud nastoupilo vítěznou cestu po celém světě obávané voodoo. Jako svatyně tu slouží tzv. kouzelné stromy – jsou zabalené do bílé látky, aby prý duchové v jejich korunách měli klid, dokud pod stromem kouzelníci nerozjedou své mystické obřady. Jako cizince vás možná také pozvou, ale bez kamery, bez foťáku a počítejte, že vás to bude stát pár dolarů a jednu, dvě láhve něčeho ostřejšího – pro náčelníka vesnice a pro šamana.

David Jakš z CK Kapitán Dave radí, že i kdybyste na podobná kouzla nevěřili, máte je prý míjet alespoň v tichosti. Nejhorší způsob, jak můžete naštvat duchy, ale hlavně místní obyvatele, je vyprávět jim, že podobné bytosti neexistují. Anebo rovnou začít ova, oltáře nebo sochy rozebírat na suvenýry. Následky potom přicházejí takřka okamžitě...

Tohle OVO nad Ulanbatárem obsahuje nejen kameny, ale i zbytky zvířat (oklované supy a ohryzané vlky), barevné šály a dokonce berle, které tu lidé zahazují poté, co duchové vyslyší prosby a pomohou jim od nemocí.

magazin.cz

Voodoo socha, pojmenovaní prostě MAMA a vyrobená z hlíny, má na těle ostré trny, které mají odradit zlé démony, aby sochu nepoškodili - střední Benin.

magazin.cz

Vonné tyčinky v taoistickém chrámu v provincii Hubei, ve stř. Číně. Pro taoisty je posvátný i popel z vyhořelých tyčinek - často ho proto nevynášejí za zdi chrámu, ale rozsypou ho uvnitř areálu.

magazin.cz

Hinduisté mají nejvíc přání před Matkou řek - posvátnou Gangu. Symbol smrti i zrození uctívají každý večer ve svatém městě Varanásí tzv. modlitbou Ganze. Postavy v červených hábitech jsou hinduističtí kněží.

magazin.cz

Jen hromady kamenů? Kdepak. Buddhisté věří, že vyrobit takový kamenný oltář v tibetských horách znamená odehnat od sebe zlé démony a šťastně dojít do cíle cesty.

magazin.cz

Tihle lidé mají z všemocné bohyně Kálí takový strach, že malé hranice zapalují na její usmíření v ulicích nepálského Kathmándú každý den. Kálí prý prahne pro krvavých obětech a často jí v minulosti byli obětovány i lidské bytosti.

magazin.cz

Ležící Buddha v chrámu Pho patří mezi největší buddhistické sochy na světě. Kdysi se mu chodili klanět hlavně mniši a poutníci, dnes je v obležení zahraničních turistů - Bangkok, Thajsko.

magazin.cz

I takhle může vypadat posvátné místo. Tímto prastarým islámským kashbahem (pevností) prý prošel samotný prorok Mohammed. Následovat ho a projet kamennou bránou zaručuje šťastný návrat domů - oblast Tafilat, jižní Maroko.

magazin.cz

Vidět nejrůznější posvátná místa světa a zahánět zlé duchy můžete spolu s CK Kapitán Dave i vy.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 27