Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Waterloo / foto: shutterstock

Francie je ráj na zemi a Británie je peklo

Podle jisté studie je Velká Británie tím nejhorším místem, kde byste mohli žít. Tedy když život přepočítáváte na peníze, které kde musíte utratit, a na sociální a jiné výhody. Británie je podle této studie peklem na zemi.

Britové všechno utratí za účty a nájmy
I když tu mají nebývale vysoké platy, hodně zboží je tu předraženo, takže penízky se rychle rozutíkají. Jen dobré platy prostě Brity nezachrání, o to déle si pobudou v práci a při placení účtů se pořádně prohnou. Průměrný čistý roční příjem je tu 35 000 liber, což je o 10 000 liber více než je evropský průměr. Jenže většinu z toho Britové vydají za střechu nad hlavou a jídlo i pití na stole. Košík s běžným nákupem tu stojí 135 liber, evropský průměr je o 10 liber nižší a ve Francii je to o dalších 5 liber méně.

Ann Robinson, ředitelka zákaznického oddělení u anglické firmy uSwitch.com, která studii prováděla, říká: „Naše zpráva vysvětluje, proč se tolik Britů stěhuje právě do Francie či Španělska. Nechceme už celou výplatu dávat jen za byt a jídlo. V Anglii si můžete slušně žít, ale není tu tak kvalitní život jako v jiných evropských zemích.“

A chybí další výhody. Ve srovnání právě s vítěznou Francií, ve které se prý žije z celé Evropy nejlépe, jsou nevýhody nabíledni. Britští pracující si počkají na důchod o 3 roky déle než jejich francouzští kolegové. Britské maminky se musejí z mateřské dovolené vrátit do práce o 2 roky dříve než ty ve Francii. Britové umírají o 2 roky dřív než Francouzi. Dovolená je v Británii kratší, jídlo drahé, k tomu si připočítejte málo sluníčka a věčně špatné počasí. Prostě peklo na zemi.

Jak dopadla studie deseti evropských států?
Studie anglické firmy uSwitch.com zkoumala evropskou kvalitu života v deseti evropských zemích. V Dánsku, Holandsku, Španělsku, Německu, Itálii, Švédsku, Polsku, Irsku, Francii a Velké Británii. Podobně těžce jako v Anglii se prý žije i v Irsku, které obsadilo předposlední příčku. A kde je tedy nejlépe? Podle studie je ráj na zemi ve Francii, která se ocitla na první příčce, hned za ní je Španělsko a na třetím místě Dánsko.

Proč zvítězila Francie a Španělsko?
Tam se za elektriku proti Británii platí i 3x méně. I alkohol je tu levnější. Lidé tu sice pracují hodně hodin denně, ale kompenzují si to více volnými dny. Zatímco v Británii mají 28 dní dovolené, třeba ve Španělsku je to o 13 více. Přepočítáno na pracovní hodiny se v Anglii nadřou o 5 pracovních dní více než je v Evropě běžné.

Navíc stát jim přispívá málo na vzdělávání či zdraví. Méně peněz na zdravotní péči už svým občanům dává jen Polsko a Irsko. Obě tyto země ale přitom mají mnohem více nemocničních lůžek, na kterých se mohou lékaři pacientům věnovat. Ano, i tohle se dá zkoumat. Vyjde vám počet nemocničních lůžek na 1000 obyvatel a takhle se dají poměřovat jednotlivé země co do kvality života jejich obyvatel.

Nemocniční lůžka na počet obyvatel
Ve Francii je tak třeba 7,3 postelí na 1000 lidí, zatímco v Anglii na stejný počet obyvatel jen 3,9. Podobně byste ve studii našli čísla určující počet slunných dní v té které zemi, průměrný věk, kterého se tam dožívají, věk pro odchod do důchodu i další podrobnosti.

„V Británii se příliš dlouho zajímali o to, jak žít, ale ne o to, jak co nejkvalitněji žít. Chtěli jsme blahobyt a ztratili jsme cit pro to, jak ho docílit. Současná krize to možná změní a lidé si tu uvědomí, v čem je opravdové štěstí a jak se má kvalitně žít. Už to možná tušíme, ale politici zatím ne, snad na to brzy přijdou i oni,“ dodává Ann Robinson ze uSwitch.com.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 73