Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hugh Hefner / foto: wikipedia.org

Pornomagnát zachránil Hollywood!

Hugh Hefner, zakladatel magazínu Playboy, zachránil před demolicí slavný nápis HOLLYWOOD, tyčící se nad nejslavnějším centrem amerického filmového průmyslu.

Dalo by se říci, že jedna americká ikona spasila druhou: Hefner daroval 900 000 dolarů (17 milionů Kč) a na poslední chvíli tak nápis HOLLYWOOD zachránil. Tedy alespoň prozatím.

Písmena nápisu sice vlastní město, ale místo, na němž stojí, už nikoliv. Cahuenga Park o rozsahu 138 akrů měl být prodán a developeři se tu chystali postavit luxusní vily. Ty by výhled na nápis zcela zastínily.

Místní charitativní organizace Trust for Public Land proto vypsala sbírku na 12,5 milionu dolarů, které byly zapotřebí na odkoupení parku. Přispěla řada firem, celebrit včetně Toma Hankse či Stevena Spielberga, ale i tisíce obyčejných lidí ze všech 50 amerických států i z 10 zemí mimo USA. Chybějící částku nakonec věnoval sám Hefner.

"Sny a fantazie mého dětství byly svázány s filmy. Hollywood na mě měl ohromný vliv," vysvětlil Hefner, proč se rozhodl peníze darovat.

Konec jako ve filmu
Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, bývalý herec, k tomu dodal: "Hefnerův příspěvek dal kampani hollywoodský happyend, v jaký jsme doufali." Los Angeles teď park odkoupí a zachrání.

Zajímavé je, že to není poprvé, co se Hefner postaral o záchranu tohoto amerického symbolu. Již v 70. letech minulého století přesvědčil dárce, aby přispěli na jeho opravu. V té době už z písmen zbývaly jen pomačkané panely a rezavé trubky.

Nápis HOLLYWOOD byl nad Los Angeles vztyčen v roce 1923. Původně měl sloužit jako reklama na nové luxusní vily s názvem Hollywoodland.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 14