Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pizza / foto: sxc.hu

Nechutné! Neapolská pizza se peče na dřevu z rakví

Italské soudy se domnívají, že řada neapolských pizzerií peče své pizzy na dřevě z rakví z místního hřbitova.

Italští vyšetřovatelé podezírají stovky malých, levných pekáren a pizzerií z toho, že "své pece udržují v chodu dřevem z rakví".

"Pizza, jeden z mála přetrvávajících symbolů Neapole, se ocitla ve vážném podezření, že se peče na dřevě, které patří mrtvým," píše italský deník Il Giornale.

Tradice přikazuje, aby pec na pizzu byla vytápěna dubovým dřevem. "Je dost možné, že si jeden gang zřídil obchod s rakvemi a prodává je nevybíravým majitelům pekáren a pizzerií, kteří chtějí ušetřit za dřevo," dodává zdroj.

Pizza pro královnu

Neapolská pizza byla vynalezena někdy mezi lety 1715 až 1725. Světově proslulá mergherita pak spatřila světlo světa v roce 1889.

Legenda praví, že ji pro královnu Margheritu Savojskou připravil slavný místní "pizzaiolo", který ji chtěl potěšit italskými národními barvami. Použil tedy zelenou bazalku, bílou mozzarellu a červená rajčata. A nápad se ujal.

Hřbitovy v jihoitalské metropoli už nějakou dobu nejsou bezpečným místem posledního odpočinku. Například vloni zloději z jednoho z nich ukradli 5000 váz.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 28