Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Túry po veřejných záchodcích! Lákají Berlíňané turisty

Turistům znuděným tradičními trasami nabízí průvodkyně Anna Hassová něco zcela jiného: túru po veřejných toaletách.

Mladá průvodkyně bere návštěvníky na záchodky. Při té příležitosti jim vypráví o dějinách tohoto zařízení od biblických časů až po dnešek.

Ukazuje vše možné: od nejstarších a nejprimitivnějších budek až po nejmodernější hygienická zařízení.

Haasovou inspirovala výstava u příležitosti Mezinárodního dne průvodců v roce 2005, která byla nazvána "Oázy klidu". "Řekla jsem si, že kolegové se nejspíš zaměří na prohlídky parků a kostelů. Mně se ale chtělo prolomit tabu a zjistit něco víc o dějinách berlínské hygieny," řekla průvodkyně reportérům Reuters.

Tam chodil i císař pán pěšky
Mezi nejzajímavější části její trasy patří návštěva záchodků z konce 19. století a plně zrestaurovaný císařův záchod na Potsdamer Platz.

Prohlídka začíná u veřejných záchodků na Gendarmermarkt Platz a končí v restauraci zvané The Loo. Tam je k vidění moderní japonský záchod, který stojí skoro tolik jako malé auto.

Haasová říká, že o její túry mají zájem různé cestovatelské kluby, tak i specialisté na hygienu. "Lidé nejdříve trochu ohrnují nos, ale pak bývají velmi překvapeni, kolik se toho během pár hodin dozvědí," dodává průvodkyně.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 9