Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: CNN

Umění: Brazilské slumy se mění v barevnou duhu

Neuvěřitelnou proměnu mají na svědomí dva umělci.

S tvrzením, že slumy jsou bezútěšnými místy k životu, budeme asi souhlasit všichni. Místa zaplavená nesmírnou chudobou, nemocemi a beznadějí, kde nezbývá místo pro radost, kde je slušnost považována za zbabělost a jedinou cestou k přežití se stala kriminalita. Není mnoho těch, kdo by tam chtěli žít, ale existují miliony, kteří tam žít musí.

magazin.cz

Dva holandští umělci se pokusili dát těmto místům trochu naděje a několik brazilských slumů proměnili v barevnou duhu.

Jeroen Koolhaas a Dre Urhahn, známí jako Haas & Hahn, našli v šedivých místech slumů Ria de Janera určitý potenciál. Místa jako Vila Cruzeiro a Santa Marta, kde páchnou splašky, nad nimi hřmí výstřely a policejní sirény, získala díky Haas & Hahn důvod k hrdosti.

magazin.cz

Projekt nazvaný Favela Painting začal obrovskou malbou nazvanou ´Boy Flying a Kite´ a později expandoval na každé použitelné místečko v blízkosti, jež pokryl zářivými odstíny zelené, modré, růžové a žluté.

„Jako způsob provedení jsme použili barevná pásma, která se dají jednoduše rozšiřovat do okolí. Vytvořili jsme design pro čtyři domy na náměstí, včetně školy samby,“ píše se na stránkách Favela Painting.

magazin.cz

S projektem pomáhá i skupinka tamních obyvatel, kteří zajišťují různé techniky malby, bezpečnostní opatření, ale i stavbu lešení. Během měsíční tvrdé práce získali nejen vzdělání v oboru, ale také výplatu.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 23