Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: moreindonesia.com

Nejpodivnější obchody: kupte mrtvý plod nebo opičí ruku!

Kam si zajet na nákupy a kterým prodejním stánkům se raději vyhnout?

Trhy na vodě
Město v Banjarmasin v Jižním Kalimantanu – jedna z provincií Indonésie – na ostrově Borneo je známé jako město tisíce řek. Celosvětově ale proslulo tradiční tržnicí, která se nachází na vodě, nebo přesněji na lodích. Tržnici najdete v místě, kde se řeka Barito vtéká do větší Muara Kuin.

Obchodníci přivážejí své zboží v plavidlech, která jsou vyrobena z nejrůznějších materiálů a říká se jim džunky. Zatímco si turisté užívají výhled na nezvyklé hemžení, místní se věnují obchodu. K dostání je všechno: zelenina, ovoce, snad všechny druhy ryb a různé dobroty domácí výroby. 

Jakmile začne slunce pořádně připalovat, trh se nachýlí ke konci. Kupci míří domů, aby spočítali svůj výdělek.

magazin.cz


Čarodějnická ulice
Jeden z nejpodivnějších trhů v Jižní Americe najdete v nejvýše položeném hlavním městě na světě. Ve výšce 3400 metrů nad hladinou moře leží Bolivijská metropole La Paz. V uličce Calle Linares můžete objevit namačkané nejroztodivnější krámky, kde žijí a pracují čarodějnice, léčitelky, doktoři alternativní medicíny, astrologové, věštci a černokněžníci. Zkrátka, když tam zabloudíte, budete si připadat úplně stejně jako Harry Potter při první návštěvě Příčné ulice.

A co je tam k dostání? Vše, co vás napadne, i to, na co byste ani nepomysleli. Od zárodků lam přes ropuší talismany či peří ze sov až po kamenné amulety.

A k čemu vám bude takový plod lamy? Přináší prý zdraví, štěstí a hlavně úspěch. Proto je mnohé rodiny v Bolívii suší a ukládají do základů svých domů. Až budete stavět, můžete to taky zkusit.

magazin.cz


Voodoo tržnice

Hlavním městem západoafrické Republiky Togo je Lomé a v něm se nachází tržnice se snad nejpodivnější nabídkou na Zemi. Místo ovoce a zeleniny tu můžete pořídit sloní nohy, hlavy leopardů, šimpanzí končetiny, srdce koní a mnoho dalších částí zvířecích těl (v tomto případě ani nedoporučujeme zapojovat představivost).

Nutno podotknout, že tyto ingredience nejsou určeny do hrnce pro nedělní oběd, nýbrž se používají v tradiční medicíně. Zboží je sem přiváženo prakticky z celé západní Afriky a z velkých vzdáleností sem míří i zákazníci, jimiž jsou místní šamani nebo kněží voodoo.

magazin.cz


Obchoďák z kontejnerů
Švýcarská společnost Freitag vyrábí nejmódnější tašky na světě. Jsou tak oblíbené nejen proto, že mají styl, ale hlavně jsou vyráběny výhradně z recyklovaných materiálů.

V roce 2006 se společnost rozhodla šlápnout do ochrany životního prostředí ještě trochu víc a postavila obchoďák. Že to nemá s ochranou nic společného? Omyl, tento „supermarket“ je sestaven z vyřazených lodních kontejnerů (něco podobného našim slavným „čunkodomům“ ve Vsetíně).

Sedmnáctiposchoďové monstrum možná nevypadá nejvábněji, ale originalita se mu upřít nedá. Vnitřní prostory působí překvapivě příjemně. Z nejvyššího poschodí se návštěvníkům otvírá úžasná vyhlídka a pro její obdivování nechybí ani teleskop.

magazin.cz

Sex shop ve stylu japonských školaček
V přelidněném Tokiu najdete mnoho originálních obchodů, butiků i restaurací. Ale obchod zvaný Rope určitě nenajdete nikde za hranicemi Země vycházejícího slunce.

Rope je sice sex shop, ale poněkud jiný. Prodávají se zde školní uniformy dívek, školní dívčí ponožky, trička a jiné věci spojené s dívkami školou povinnými. Nejpopulárnějším zbožím jsou ovšem použité kalhotky žaček druhého stupně. Jsou prodávány zabalené v plastu doplněné barevnou fotografií dívky, která je nosila. A cena? Asi 4000 jenů – tedy necelých osm stovek. Při odběru deseti kusů dokonce dostanete slevu.

magazin.cz

Trhy nevěst
Obchod se ženami je považován za opovrženíhodný po celém vyspělém světě. Tento trh je sice o prodeji dívek, ale trochu jinak. Prodávají se tu romské nevěsty, jejichž rodiče si je chtějí ohlídat a nedovolí jim trajdat po zábavách, aby si našly manžela samy. Vše probíhá pod ostřížím zrakem rodičů.

Slavnostní trh nevěst se koná pravidelně vždy první sobotu po začátku ortodoxních Velikonoc poblíž bulharského města Stara Zagora. Mladistvé dívky, zkrášlené tlustou vrstvou make-upu, přicházejí na tradiční výroční trh s nadějí, že zde naleznou manžela. Nejlépe takového, který bude za svou příští manželku ochoten zaplatit pořádný balík peněz.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 10