Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: new.brokenships.com

Muzeum zkrachovalých vztahů v Záhřebu

Rozchod je nemilá věc. Ovšem i na ní se dá vydělat... Nevěříte? Zajeďte si do Záhřebu a navštivte Muzeum zkrachovalých vztahů...

Proč sem?

magazin.cz
Zní to jako úlet, ale jde o skutečné muzeum, které založili dva chorvatští tvůrci, Olinka Vistina a Drazen Grubisic. Kdysi spolu chodili, ale v roce 2006 se rozešli. Jenže pak zjistili, že je těžké vyhodit všechny ty věci, které jim připomínaly jejich vztah. A tak je shromáždili a vytvořili první soukromou sbírku upomínkových předmětů...

Brzy se k nim přidali i další. Bývalí milenci postupně nasbírali různé artefakty od rozpadlých dvojic – různé plyšáky, sošky, řetízky, talismany, fotky, ale i pouta, nebo dokonce umělou nohu. Tu jejich muzeu před nedávnem daroval jeden chlapík, který se rozešel se zdravotní sestrou.



Buďte jedním z tisíce

„Většina věcí, které tu máme, pochází z Anglie,“ říká Olinka Vistina. Znamená to, že se v Británii lásce příliš nedaří? Ať je to tak či onak, Muzeum zkrachovalých vztahů (Museum of Broken Relationships) na záhřebské adrese Ćirilometodska 2, má úspěch. Dokonce takový, že ho za jeden týden navštívilo 1000 lidí. Chcete ho vidět i vy?

Jak se tam dostanete
Do Záhřebu je cesta dlouhá... Vy ji však můžete zdolat autobusem. Slušné ceny jízdenek má třeba společnost Asiana, která nabízí jednu cestu za 1020 Kč (takže zpáteční jízdenka vás vyjde na 2040 Kč), více se dozvíte na www.asiana.cz.

Cestovat samozřejmě můžete i vlakem, ale počítejte s tím, že je to dražší a s přestupem ve Vídni. Letadlo do Záhřebu sice létá, ale ceny jsou zatím proklatě vysoké...

magazin.cz

Kde si hlavu složit
Pokud si nepotrpíte na luxus, docela slušné ubytování nabízí hostel Downtown Yard Apartment na Berislaviceva 3, Zagreb. Postel v dvoulůžkovém pokoji vás přijde zhruba na 640 korun. Svůj chorvatský azyl si můžete rezervovat na www.hostelworld.com.

magazin.cz

Kam ještě za kulturou...
Muzeum zkrachovalých vztahů je otevřeno každý den od 9 do 21 hodin večer, takže máte docela hodně času se porozhlédnout i po dalších místních památkách. Pokud máte rádi architekturu, určitě se běžte mrknout na gotickou záhřebskou katedrálu.

Chcete vidět Záhřeb jako na dlani? Pak si dejte výstup na zdejší věž Lotrščak.

Krásná jsou i zdejší muzea – archeologické (Trg N. Š. Zrinskog 19) nebo městské muzeum (Opatička 20). Milovníci umění by měli navštívit Umjetnički paviljon (Trg kralja Tomislava 2), kde jsou k vidění mistrovská díla chorvatských umělců.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2