Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vlasové muzeum v Avanos / foto: www.odditycentral.com

Úlovky kadeřnických mistrů

Je to tak – vlasy jsou pro mnohé tak atraktivním materiálem, že se rozhodli na nich postavit byznys. Poznejte dvě nejzajímavější vlasová muzea na světě.

Vlasové muzeum v Avanos
Turecké městečko Avanos se nachází v nádherném údolí Kappadokie. Mezi turisty je známé především svými historickými památkami – mešitou Yeralti, Alaeddinovou mešitou. Avanos však navštěvují i milovníci keramiky a koberců, které se zde dají levně koupit. Jenže v poslední době přibývá těch, kteří do Avanos přijíždějí s jiným cílem – navštívit velké vlasové muzeum, které je dokonce zapsáné i v Guinessově knize rekordů.

magazin.cz

Exponáty s fotkou či bez
Všechno vzniklo v roce 1979, kdy se hrnčíř Galip Korukou rozhodl vyvořit muzeum, jemuž by vévodilo jediné téma – ženské vlasy. První dárkyněmi exponátů byly zdejší ženy, pak se k nim přidaly i zvídavé turistky. Dnes má muzeum 16 000 pramenů vlasů, které jsou označené jménem a adresou své nositelky. Některé doprovází dokonce i fotografie jejich bývalé majitelky, jež se kvůli tomuto účelu nechala zvěčnit.

Soutěž o dovolenou
Vlasy jsou všude – na stropě či na stěnách muzea, zkrátka všude tam, kam se podíváte. Dvakrát ročně – v červnu a v prosinci – smí první návštěvník expozice vybrat deset nejkrásnějších pramenů z celé sbírky. Vítězky pak mají týdenní pobyt v Kappadokii zcela zdarma.

magazin.cz
Vlasové dary vítány!
Takže slečny, pokud někdy budete v Avanos, pak určitě máte šanci přispět k rozšíření této největší kolekce vlasových „odstřižků“. Nebojte se, všechno potřebné – nůžky, průsvitnou lepenku, papír a tužku na zanechání kontaktu – vám dají v muzeu. Pokud si však nechcete ničit firzúru, nikdo vás do střihání nutit nebude. Alespoň si užijte atmosféru „vlasového doupěte“, kam je navíc vstup zdarma.


Leila’s Museum v USA
Sběratelství vlasů má příznivce i v USA, ve státě Missouri. Kadeřnice Leila Cohoon (údajně blízká přítelkyně bývalého prezidenta Ronalda Regana) si v místnosti vedle svého kadeřnického a kosmetického salonu založila Muzeum vlasů, kde prezentuje svou letitou kolekci.

magazin.cz
 
magazin.cz


Z tajných sejfů kadeřnice

Exponáty Leily Cohoonové však nejsou nahodilé. Kadeřnice má ve svém muzeu i kadeře slavných lidí – například pramen vlasů Marilyn Monroe nebo Abrahama Lincolna. Všechny exponáty Leily Cohoon jsou zarámované, nebo vetkány do různých šperků, jako jsou prsteny, brože, knoflíky či náramky.

magazin.cz
Stoleté vlasy nejsou výjimkou
„Když se ve svém muzeu dívám na vlasy, jsou pro mě víc než jen nějaký předmět. Vidím za tím příběhy mnoha lidí a rodin,“ přiznává Leila. Ovšem slabostí Američanky nejsou jen vlasy slavných lidí, ale i ryze historické kousky. Leila přiznává, že ve svém miniaturním muzeu má i vlasy staré přes sto let. Mezi nejvzácnější patří dámské copy z viktoriánské éry. K vidění jsou na adrese 1333 S. Noland Road, Independence, Missouri.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1