Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Jak to chodí v ruském McDonald’s?

Stravujete se v „mekáči“? Většina z nás tuto restauraci zná jen z pohledu zákazníka. Jedna ruská pobočka tohoto „hamburgerového kolosu“ však ukázala své zákulisí...

Kam vaše oko nedohlédne
Rozdíl mezi ruskou, finskou, americkou či jinou pobočkou McDonald’s nebude asi příliš velký. Všude mají skoro totéž a všude jsou stejná pravidla – jídlo se servíruje rychle a platí se za něj hotově přímo u pokladny, která rovněž funguje i jako obsluhovací pult. Ovšem do zákulisí, kde se „hambáče“ a jiné fastfoodové vychytávky připravují, zákazník jen tak nedohlédne. Proto jsou fotky pořízené z kuchyně ruského McDonald’s tak zajímavé.

Zásoby ze sámošky
Fotoreportáž je z moskevského „mekáče“, který se nachází na stanici metra Baumanskaja. Je to tady asi stejné jako v jiných pobočkách – úzkostně se tu dbá na hygienu. Kdokoli chce vejít do kuchyně, musí se přezout do návleků. První exkurze zvídavých novinářů vedla do obřích lednic, kde jsou uskladněny suroviny, z nichž se fastfoodové „lahůdky“ vytvářejí. Mnozí byli v šoku, když zjistili, že „mekáč“ vaří z běžných surovin, které jsou dostupné v jakékoli ruské sámošce.

   

Hlavně hygienicky
Dříve si prý všechno ruský McDonald’s vyráběl sám. Dnes už má své stálé dodavatele – například tyto delikatesní žemle pochází z Ruska, Ukajiny nebo Finska. Hádejte, co se skrývá v pytlíku, která vypadá jako příspěvek od krevního dárce? Pokud jste tipovali, že se jedná o jahodovou polevu, hádali jste správně. Hlavním znakem kuchyně u McDonald’s je jídlo hygienicky zabalené ve fóliích, včetně nádobí pro přípravu McBreakfasts (snídaně), která se zde nabízí každý den od 7 do 10 hodin.


Kuchyň a její dva tábory
A teď se pojďme mrknout kuchařům pod pokličku. Kuchtíci jsou na svých místech, a kdyby ne, musí si svůj odchod zaevidovat v přítomných „píchačkách“. Kuchyně v ruském „mekáči“ je rozdělena do dvou sekcí – v jedné se grilují „oblíbené hamburgery“, jako je třeba Big Mac, Cheesburger nebo Big Tasty. Ve druhé se tvoří méně populární sendviče – Chickenburger nebo Filet-O-Fish.


Královský hambáč osobně
Hádejte, copak je to kulaté a mražené? Ano, hovězí karbanátek, který se brzy změní ve specialitku zvanou Royal DeLuxe. Nejdříve je však nutné masíčko pořádně opéct. Zatímco karbanátek „chytá bronz“, je čas připravit i žemli.


Ta se ogriluje v toasteru, pak se zlehka pokape kečupem a hořčicí. Na závěr přichází trocha cibule, kyselé okurky, salátu, majonézy, kolečko rajčete, plátek sýra a opečený karbanátek! Hotový sendvič se vloží do krabičky a pochoutka Royal DeLuxe je na světě!


Jako doma...
A pak už jen pohled na známé přístroje, které vidíte, i když stojíte v mekáči ve frontě – friťák na přípravu hranolek, automat na kávu či chlazené nápoje.


Zásobník plastových táců a pokladna, na kterou sice zíráte, ovšem jen z druhé strany. Zkrátka restaurace McDonald’s je svět sám pro sebe – přes nejrůznější výhrady odborníků na zdravou výživu má ale své příznice, kteří se do něho rádi vracejí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 12