Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Monsanto: Kamenné město

Znáte úsloví: „jsem jako mezi dvěma mlýnskými kameny“? Obyvatelé portugalského městečka Monsanto tento pocit zažívají denně. Víte proč?

Přilepeni ke skále
Monsanto leží ve středním Portugalsku, na skalním podloží pohoří Serra de Estrela, a kameny tvoří jednu z dominant jeho architektury. Domečky zdejších starousedlíků jsou „přilepené“ ke skalním útvarům a některé z každé strany svírá tak obrovský balvan, takže to vypadá, že chaloupka bude každou chvíli rozmačkána.

magazin.cz

Kamenné domky tu pamatují celá pokolení
Pro našince to zní jako horor, ale zdejší lidé si na své netypické domečky už dávno zvykli. Stály tu už po staletí, stojí tu i dnes. A nikdo na tom nebude nic měnit. Navíc kamene si Monsanťané váží, protože se stal i stavebním materiálem jejich domků, které jsou stabilní a ve spojení s přírodou skvěle fungují už po několik generací.

magazin.cz

Co je doma, to se počítá
Kamenné domky jsou pro Portugalsko typické. Jenže ne každé město se může pochlubit takovým množstvím zachovalých kamenných staveb, jako právě Monsanto. To bylo v roce 1938 zvoleno „nejportugalštější vesnicí Portugalska.“ Není divu, že sem poté proudilo spousta přistěhovalců, kteří se zde chtěli usadit, nebo si přinejmenším vybudovat prázdninové sídlo. Jenže starousedlíci svůj domov úzkostlivě brání a nechtějí, aby se tu rozmohla komerční výstavba, proto je vydávání stavebních povolení je striktně omezeno.

magazin.cz

Turisté musí mít výdrž
Monsanto se však neubránilo přílivu zvídavých turistů. Ty dokonce neodradí fakt, že do městečka 12 kilometrů vzdáleného od obce Idaha-a-Nova je špatný spoj. Městská doprava zde nefunguje, ale ani majitele automobilů to nemají lehké, obzvláště ve špatném počasí, kdy je cesta na skalnatý vrcholek téměř nedostupná. Co ale zvídavé čumily sem láká? Je to víc věcí – třeba romantický středověký kostel, nebo domek, jehož střechu tvoří obrovský balvan...

magazin.cz

Ježíš, ochránce města
Ano, je na co se koukat. Monsanto navíc poskytuje čarokrásný výhled do kraje, který ocení převážně fotografové, tvořící většinu příchozích. Patronem tohoto malebného portugalského městečka je samotný Ježíš Kristus, což má zřejmě i praktické důvody. Právě on zaručí, že kameny vydrží na svých místech jako po staletí, a životy lidí budou tak uchovány.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!