Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.odditycentral.com

Čínská vesnice Huaxi: Místo luxusních replik

Každý řekne, že lepší je originál, než kopie. Mnoho Číňanů však tento drobný rozdíl neřeší a v klidu se spokojí i s replikou. To je případ i vesnice Huaxi, kde najdete hned několik dvojníků světově známých staveb.

Totéž, ale levněji
Čína patří mezi nejbohatší země světa. Může za to tvrdá pracovní morálka zdejších dělníků, ale i schopnost bleskurychle se přizpůsobit módním novinkám na trhu a vyrobit jejich ještě levnější kopie. A tak vznikly ryze čínské značky jako Mike, Abidas, iFone... Zatímco chudí Číňané a leckterý evropský návštěvník tržnice se spokojí s levnou kopií, bohatí Číňané si rovněž potrpí na repliky, ovšem v poněkud nákladnějším stylu.

magazin.cz

To nejlepší ze světa je v Huaxi
Nejlepším příkladem této vášně je vesnice Huaxi, kde žijí pouze majitelé naditých peněženek. Návštěvník tady může s úžasem hledět na dokonalou repliku známé Opery v Sydney, podle níž je vystavena jedna z luxusních rezidencí. Ovšem to není jediná notoricky známá stavba, se kterou se zde setkáte, opodál se můžete kochat naprosto dokonalou kopií washingtonského Kapitolu, nebo pařížským Vítězným obloukem.

magazin.cz

Čínská zeď za miliony
Ale Číňané si potrpí i na svou historii, takže není divu, že ve vesnici nechybí slavná Čínská zeď, kterou si místní starousedlíci nechali vystavět za pouhých 100 milionů yuanů, což je v přepočtu asi 1,6 milionu dolarů. K vidění je tu i Tchien-an-men, neboli Brána nebeského klidu... Zkrátka v Huaxi je na co se koukat. A nejbohatší Číňané si svou zálibu v historických replikách mohou dovolit.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!