Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.odditycentral.com

Finsko: Luxusní pobyt v iglú

Máte rádi severskou romantiku? Tady je tip na víkend!

Bydlení jako u eskymáků
Finská vesnice Kakslauttanen je unikát. Místo domků se totiž tady bydlí v luxusních iglú a je jen na vás, jestli dáte přednost „sněhové klasice“ nebo si dopřejete noc pod skleněným obloukem. Jednoduše by se dalo říci – noc ve sněhovém iglú je spíše pro dobrodruhy. Jakmile totiž venku udeří „kosa“ a teplota se dostane na –30 stupňů Celsia, počítejte s tím, uvnitř sněhového příbytku bude tak –6 stupňů Celsia. Takže vám nebude nic jiného, než navléknout si hodně tlusté ponožky a hupky dupky skočit do spacáku. A pokud zimnice trvá, není nad to dát si doušek pravé finské vodky, se kterou snad přežijete svoji první polární noc.

magazin.cz

magazin.cz
Skleněná romantika
Proto není divu, že většina milovníků severské romantiky dává přednost skleněnému iglú, které je vyrobeno ze speciálního termálního skla, jež zaručuje, že vám dovnitř jen tak nenafouká. Teplota uvnitř je stabilní a středoevropan v ní dokáže v pohodě vegetovat. A nejen to, skleněné iglu má ještě jednu výhodu – nezamrzá a můžete si tedy užít maximální výhled do krajiny a přitom sedět doma v teplíčku. Součástí každého skleněného apartmánu je i záchod, takže nehrozí, že byste běhali ven. Skleněné iglú má však jednu nevýhodu – vzhledem k průzračným stěnám toho sice hodně uvidíte, ale budete rovněž viděni. Takže moc soukromí mít nebudete.

magazin.cz

Hlavně tučně
Se soukromím se rozlučte, co se týče i samotné osobní hygieny, protože zatímco toalety jsou součástí každého apartmánu, sprchy jsou zde společné. Ale je vidět, nahotu tady nikdo moc neřeší. Součástí hotelového komplexu jsou totiž sauny, z kterých se pak naháči chodí osvěžit do nedalekého otvoru v ledu, kde na ně čeká mrazivá koupel. Není divu, že pak spousta z nich skončí v místní restaurací Savusauna, kde si nechají naservírovat laponskou specialitku ze soba nebo pořádně tučného lososa grilovaného na dřevěném uhlí... Trochu živočišného tuku navíc se v té „kládě“ zaručeně hodí.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!