Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Bájný Minotaurus: Mohlo děsivé stvoření žít?

Napůl člověk, napůl býk. O kom je řeč? O Minotaurovi. Toto bájné stvoření seslali bohové na zem, aby se pomstili krétskému králi.

Minotaurus byl postrachem celého ostrova, i když byl uvězněn ve svém tajemném labyrintu. Jako potravu totiž monstrum potřebovalo lidské maso. Ještě dnes vědci přemýšlejí, zda mohlo podobné stvoření žít.

 

magazin.cz

 

Podle staré antické báje žil na Krétě bohatý a lakomý král jménem Minos. Údajně byl král synem řeckých bohů, Dia a Europy. Podle dochovaných pramenů žil skutečně v antických dobách panovník jménem Minos. Je tedy možné, že v pověsti vystupuje skutečná historická postava a legenda je tak založena na pravdivém příběhu. Král Minos jednoho dne požádal Poseidona, boha moří, aby mu daroval býka, kterého chtěl později obětovat bohům. Poseidon králi seslal nádherného býka a tak ho lakomý Minos bohům neobětoval. Poseidon se na krále rozhněval a chtěl se mu pomstít. Svou neomezenou mocí způsobil, že králova žena se do býka zamilovala a porodila mu dokonce syna – Minotaura.

 

Král Minos poznal v Minotaurovi zrůdu toužící po lidském mase a nechal mu postavit labyrint, který sloužil jako vězení. Minotaurovo vězení je podle všeho palác Knossos. Stavitelem tohoto paláce byl podle pověsti Daidalos. Co se v paláci dělo, to už ví asi každý. Minotaurovi byly posílány lidské oběti. Někdo tento příběh považuje za pouhou antickou pověst, podle některých odborníků může jít o příběh s pravdivým základem.

 

magazin.cz

 

Dlouho odborníci zkoumali, kde mohl labyrint ležet. Odpověď na tuto otázku přinesl na začátku 20. století britský archeolog Arthur Evans. Tento odborník na minojskou kulturu považoval celou pověst o Minotaurovi a jeho labyrintu za pravdivou a objevil palác Knossos, který byl nejspíš vězením Minotaura. Rozsáhlý palác začal Evans také sám opravovat. Během výzkumů, které se provádějí v těchto místech i dnes, objevili archeologové celkem 1400 komnat v několika patrech. Celý palác leží na 20 000 metrech čtverečních. Archeology a historiky zaujaly i dlouhé chodby, které tak skutečně připomínají labyrint, ve kterém byl zavřen Minotaurus. Na některých zdech paláce bychom našli i nejrůznější vyobrazení býka, který je podobný právě Minotaurovi. Že by to byla náhoda?

 

Další zvláštností stavby je fakt, že v blízkosti paláce nebyl žádný zdroj vody. také zde nebyla kuchyně ani místnosti pro uskladnění zásob potravin. Panovník zde tedy nejspíš nebydlel a kdo jiný by si mohl dovolit postavit tak honosný palác. Celá stavba působí dojmem, že hlídá něco uvnitř. Má tedy antická pověst skutečně pravdivý základ?

 

magazin.cz

 

S teorií, k jakému účelu mohl Knossos sloužit, přišel německý archeolog jménem Hans George Wunderlich. Podle něj nešlo o vězení bájného Minotaura. V paláci mohly být uloženy ostatky panovníků. Dodnes však nebylo nalezeno žádné tělo nebo kostra.

 

Americký historik J. A. MacGillivray objevil na Krétě ještě jeden palác, který se velmi podobá tomu v Knossu. Nabízí se tedy i teorie o tom, že Minotaurus (pokud ovšem žil) byl uvězněn v paláci ve městě Palaikastro. Na podrobnější výzkumy si ale musíme ještě počkat.

 

magazin.cz

 

Historikové a vědci se také zabývají otázkou, zda mohl Minotaurus žít. Americký vědec Panayiotis Zavos provedl v roce 2003 pokus, kdy vytvořil zárodek z lidských a kravích genů. Výsledkem těchto pokusů mělo být stvoření podobné právě Minotaurovi. Embryo přežilo asi měsíc, sám tvůrce ho ale pak ze strachu zničil. Během těchto pokusů se ale přišlo na to, že zárodek z lidských a zvířecích buněk dokáže pomoci léčit některá vážná onemocnění.

 

Zda se jednou z pokusů vědců narodí monstrum podobné Minotaurovi, na to si musíme počkat. Sám bájný Minotaurus neměl šťastný osud. V labyrintu ho podle pověsti zabil řecký hrdina jménem Theseus, jehož otcem byl prý sám bůh Poseidon. Cestu z labyrintu si Theseus označil zlatou nití, kterou dostal od své milované princezny Ariadny.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1