Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nováčci v živočišné říši

Přesto, že příroda mnoho živočichů a rostlin stále ztrácí, vědci nacházejí také nové a nové druhy. Víte, kdo patří mezi zvířecí nováčky?

Za jedním z nově objevených zvířat bychom se museli vydat do jihovýchodní Asie, konkrétně do Barmy, které se oficiálně říká Myanmarský svaz. Na území tohoto státu našli vědci z oblasti ochrany přírody dosud neznámý druh primáta. Nově objevený primát dostal jméno Rhinopithecus strykeri. Druhové jméno dal opici sponzor vědecké expedice John Stryker. Tato tuponosá opice vědce svým vzhledem skoro rozesmála. Komické zvíře dorůstá výšky kolem 55 centimetrů. Ocas této opice je delší než celé její tělo, často dosáhne délky až 80 centimetrů. Na první pohled bychom si všimli, že tento druh nemá nos jako jiní primáti. Tento druh opice má pouze veliké nosní dírky, které jsou navíc na hlavě zvířete umístěny tak nešikovně, že působí opici problémy. Při deštivém počasí tak tuto opici najdeme skrytou někde pod větvemi stromů s hlavou mezi končetinami. Důvod tohoto schovávání je prostý – opice nechce, aby jí pršelo do nosních dírek. Bohužel také zvíře s hlavou skrytou mezi končetinami nevidí blížící se nebezpečí a tak často umírá. Není divu, že nově objevený primát už patří do seznamu ohrožených zvířat.

 

magazin.cz

 

Sotva se dostaly fotografie primáta Rhinopithecus strykeri na veřejnost, začali opici někteří vtipálci srovnávat se slavným americkým zpěvákem Elvisem Presleym. Zvíře má totiž na hlavě dlouhé chlupy, které mají tvar jako Elvisův účes. Jiní lidé opici dokonce přirovnávají k Michaelu Jacksonovi.

 

Za dalším nováčkem mezi zvířaty nemusíme od primáta „Elvise“ jezdit daleko. Zůstaneme v jihovýchodní Asii, jenom se přesuneme do Vietnamu. Nový zvířecí druh zde vědci objevili sice už v roce 2010, jeho objevení je ale tak kuriózní, že ho nelze nezmínit. Jednoho dne šel odborník na biologii jménem Ngo Van Tri do jedné vietnamské restaurace na oběd. Zde vědce zaujaly nádoby, ve kterých byly zvláštní ještěrky. Odborník si tato zvířata chvíli prohlížel a zdálo se mu, že se jedná pouze o samičky. Jak se později ukázalo, vědec se nemýlil. Ngo Van Tri o těchto ještěrkách řekl svému spolupracovníkovi Lee Grismerovi.

 

magazin.cz

 

Oba vědci se okamžitě vydali na cestu do restaurace, kde jim personál slíbil, že pár ještěrek schová pro vědecké účely. Majitel restaurace se ale v opileckém opojení všechny ještěrky naservíroval zákazníkům. Vědci ale nezoufali a rozhodli se ještěrky chytit v přírodě. S tímto úkolem jim pomohly i děti z okolí. Vědci byli v hledání úspěšní. Nalezené ještěrky byly podrobně zkoumány a podle analýzy DNA byl skutečně nalezen nový živočišný druh. Rovněž bylo dokázáno, že všechny ještěrky jsou samičky a dokáží se rozmnožovat i bez samečků. Vědci dali této ještěrce jméno Leiolepis ngovantrii. Zvíře žije pouze na jihu Vietnamu, kde podle všeho žije možná už několik desetiletí a je součástí místních pokrmů. Vědec Ngo Van Tri ještěrku také ochutnal a tvrdí, že moc chutná není.

 

I v ptačí říši se objevují stále nové a nové druhy. Jedním z nových ptačích druhů je i drobný ptáček, jehož české jméno zní budníček krasový (latinsky Phylloscopus calciatilis). Tento zpěvný pták, který patří do čeledi pěnicovitých, byl spatřen v oblasti Vietnamu, Laosu i Thajska. Vědci si nejprve mysleli, že objevili jenom jinou formu budníčka sírožlutého (Phylloscopus ricketti). Tomuto příbuznému pěvci se budníček krasový velmi podobá. Ornitologové ale brzy našli rozdíly mezi těmito budníčky. Ptáci žijí na dvou rozdílných místech a navíc je budníček krasový menší než jeho příbuzné druhy. Nejnápadnějším rozdílným znakem je hlas ptáka, který se výrazně liší od ostatních budníčků. Žlutočerný budníček krasový už ale bohužel patří k ohroženým druhům.

 

magazin.cz

 

I v jižní Číně slavili vědci úspěchy, když narazili na zcela nový druh hada, který dostal latinské pojmenování Lycodon synaptor. Tento černý plaz s bílými pruhy patří k užovkovitým hadům, kterých je nejvíce v hadí říši. Herpetologové, kteří tuto užovku objevili, jí dali název podle slavného německého lékaře Wolfganga Böhmeho, jehož vášní jsou právě hadi. Užovku, která nosí v názvu doktorovo jméno, bychom našli nejčastěji ve vyšších oblastech na jihu Číny. Není ovšem vyloučeno, že se s plazem nemůžeme setkat i jinde.

 

magazin.cz

 

O objev nového živočišného druhu se zasloužili i čeští vědci. Na výpravě v Thajsku našel Jörg Bohlen s Vendulou Šlechtovou rybu, kterou před nimi nikdo neviděl ani nepojmenoval. Malá zelená rybka dostala jméno Schistura udomritthiruji po jednom známém thajském akvaristovi. Podobných ryb bylo v oblasti Thajska nalezeno více a je celkem pravděpodobné, že nějaké nové rybí druhy čekají na své objevitele.

 

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!