Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stonehenge / foto: ShutterStock.com

Záhada jménem Stonehenge

Stonehenge – komplex velkých kamenů v anglickém Wiltshire, který se stal patrně nejznámější megalitickou stavbou světa. Na Salisburskou pláň přijíždí ročně tisíce turistů, kteří si s úžasem prohlížejí magické místo.

Dnešní podoba Stonehenge je následující: vysoké kameny tvoří dva velké kruhy. Kameny ve němčím kruhu jsou většinou pískovce, vnitřní kruh je tvořen jinými nerosty. Přes některé vztyčené kameny jsou položeny další vodorovně tak, že připomínají bránu. Toto vodorovné spojení měly prý původně všechny kameny. Uprostřed kruhů je umístěn velký kámen, který zřejmě sloužil jako oltář. Postavit takový kamenný komplex bylo jistě náročné. I tento fakt nedá odborníkům spát. kdo a proč by tak těžké kameny vztyčoval?

 

S první teorií o vzniku Stonehenge přišel v 17. století známý anglický znalec starověkých dějin John Aubrey. Podle jeho názoru vybudovali Stonehenge keltští druidové a scházeli se na tomto místě k vykonávání nejrůznějších rituálů. Aubreyova teorie je ale podle některých odborníků nepřesná. Na území dnešní Velké Británie se totiž Keltové dostali až téměř tisíc let po roce 2000 př. n. l., kdy byly vztyčeny poslední kameny ve Stonehenge. Současníci Johna Aubreyho se proto domnívali, že staviteli Stonehenge byli staří Římané. Postupem času přišli odborníci s dalšími názory o původu tajemné stavby.

 

 

magazin.cz

 

Mnoho současných archeologů zastává názor, že staviteli Stonehenge byli lidé, kteří patřili do kultury zvoncových pohárů. O tom by svědčily některé archeologické nálezy z okolí. Oproti této teorii stojí další skupina odborníků, kteří tvrdí, že primitivní národ kultury zvoncových pohárů by nikdy nedokázal Stonehenge postavit.

 

V roce 1963 si všiml britský astronom jménem Gerald Hawkins zvláštní věci. Některá vesmírná tělesa, hvězdy a planety, totiž vystoupají na oblohu a následně zapadají nad stále stejnými kameny. Podle Hawkinse mohl být kamenný komplex Stonehenge postaven jako velký kalendář. Podle některých kamenů ve Stonehenge se dá přesně určit datum letního slunovratu. Je to jenom náhoda, nebo úmysl předků?

 

magazin.cz

 

Někteří turisté navštěvují Stonehenge proto, že věří v magickou sílu kamenů. Některé kameny ve Stonehenge prý dokonce léčí. Tajemná kouzelná síla místních kamenů může být skutečná. Průzkumy dokázaly, že kolem některých kamenů se vyskytuje elektromagnetické pole. Dnešní lékaři už vědí, že elektromagnetismus dokáže léčit – urychluje například hojení zlomenin.

 

O přítomnosti energií ve Stonehenge bychom se dozvěděli i z anglických legend a pověstí. Jedna z nich připomíná událost, která se údajně stala v roce 1971.Mezi kameny ve Stonehenge se utábořili mladí lidé vyznávající styl hippie. Po pár doušcích alkoholu a jointech si začaly květinové děti zpívat a jejich zpěv byl slyšet až do rána, kdy se přihnala prudká bouře. V tu chvíli se zpěv proměnil v hrozný křik a na místo se seběhli místní lidé ve snaze nešťastníkům pomoci. Jaké bylo jejich překvapení, když ve Stonehenge nikoho nespatřili. Po mladých lidech zbyly na místě jenom stany a zavazadla.

 

magazin.cz

 

V roce 2007 probíhaly v okolí Stonehenge práce archeologů, které vedl Mike Parker Pearson. Archeologové objevili necelé tři kilometry od Stonehenge pozůstatky sídliště z období neolitu. Toto sídliště bylo tak rozsáhlé, že patří k těm největším z mladší doby kamenné v celé severní Evropě. A kdo že toto sídliště v dávných dobách obýval? Pravděpodobně stavitelé Stonehenge! Těch podle počtu nalezených domů bylo kolem dvou tisíc.

 

 

Podle archeologa M. P. Pearsona prováděli předci ve Stonehenge rituály. Celý komplex Stonehenge tak byl jakýmsi posvátným místem. Někteří lidé považují Stonehenge za posvátnou stavbu dodnes.

 

magazin.cz

 

Podle nejnovějších výzkumů můžeme určit i oblast, odkud byli kameny na stavbu Stonehenge dováženy. Vše totiž nasvědčuje tomu, že kameny pocházejí ze západního Walesu, konkrétně ze skal Craig Rhos-y-felin u Pont Season. Toto místo se nachází téměř 400 kilometrů od Stonehenge. Vědci srovnávali vzorky kamenů ze Stonehenge s kameny v okolí a nejvíce se vzorky shodovaly s kameny ze skal v Pont Season.

 

Jak ale lidé těžké kameny přepravovali na tak velkou vzdálenost? Tuto otázku si položili i odborníci. Jednou z možností přepravy kamenů bylo naložit je na vor a převést přes řeku Avon a přes Bristolský kanál. Jestli ale takto skutečně lidé kameny převáželi, to se s jistotou tvrdit nedá. Třeba v brzké době přinesou archeologové odpověď i na tuto otázku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1