Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Zákony, nad kterými zůstává rozum stát

Aby vám ale dovolenou neznepříjemnily nějaké nečekané komplikace, měli byste znát i zákony země, kterou se chystáte navštívit. V některých částech světa platí velmi kuriózní zákony, které se nedodržují, nicméně platí.

Mnoho zvláštních zákonů a nařízení platí ve Spojených státech amerických. Některé zákony by měli dodržovat i turisté, jiné se vztahují pouze na obyvatele Států. V hlavním městě Colorada, v Denveru, musí pracovníci zvířecích útulků dodržovat neobvyklý zákon. Pokud chce takový pracovník odchytit nějaké toulavé zvíře a umístit ho do útulku, musí toto zvíře odchytávač informovat o svých plánech v dopise, který musí zvíře obdržet o tři pracovní dny dříve, než má být odchyceno. Že by žila v Americe tak inteligentní zvířata, která umějí číst?

 

V americkém Coloradu se také nesmí každou neděli jezdit v černých automobilech nebo někomu půjčovat svůj vysavač. V dalším coloradském městě, v Logan County, platí vyhláška, která zakazuje všem mužům líbat spící ženy. I pro ženy platí jeden zákaz – po sedmé hodině večerní se nesmějí na veřejnosti objevit v červených šatech. Ve Sterlingu by měli zase  dodržovat kuriózní zákon všichni majitelé koček. Ti podle zákona musí své čtyřnohé miláčky buď vodit na vodítku, nebo jim musí na ocas připnout odrazku, aby je každý hned vidět a nedocházelo třeba ke zbytečným dopravním nehodám. Které zvíře si ale nechá bez protestování v podobě kousání a škrábání připnout odrazku na ocas?

 

 

magazin.cz

 

V Jižní Karolíně zase lidé nesmějí nechávat koně ve vaně. Nutno podotknout, že tento zákon není opravdu těžké dodržovat. Koho by také napadlo vodit koně do vany? V této části Spojených států amerických se také nesmí používat vulgární slova, pokud hovoříte se ženou. Osobě mužského pohlaví můžete ale klidně vynadat. Pokud do těchto míst zamíříte na dovolenou a místní lidé na vašem těle zahlédnou tetování, počítejte s tím, že na vás budou koukat skrz prsty. Tetování je totiž podle tamní vyhlášky dodnes přestupkem.

 

V Newarku, městě ležícím ve státě New Jersey, si rozhodně nedávejte po večeři zmrzlinu. Kdyby vás s touto pochoutkou někdo zahlédl po šesté hodině večer, měli byste o problém postaráno. Platí zde totiž přísný zákaz pochutnávání si na zmrzlině po této večerní hodině. Jedinou omluvou prý může být lékařské potvrzení. V New Jersey se také nesmí hlasitě usrkávat polévka a i když se zamračíte na policistu, porušíte zákon. Místní pánové zase během rybářské sezóny nesmějí plést. Muži v New Jersey toho asi moc nelitují. V tomto americkém státě nesmějí obyvatelé i návštěvníci města Manville zásobovat zvířata v místní zoologické zahradě cigaretami a alkoholem.

 

magazin.cz

 

Velmi bizarní zákony má Florida. Přestupku se zde dopustí například i lidé, kteří se sprchují nazí. Je pochopitelné, že se tento zákon nedodržuje. Těžko se už dnes dopátráme, jaká chytrá hlava vymyslela zákon, který zakazuje sexuální obtěžování odpadkových košů na ulicích. Ve městě Cape Coral nesmějí lidé věšet vyprané prádlo na venkovní šňůru. V Miami se mějte na pozoru a nepokoušejte se raději napodobovat či parodovat nějaké zvíře. Tím byste se dopustili přestupku. V Sarasotě nesmí nikdo zpívat na veřejnosti, pokud na sobě má plavky.

 

To ale není z amerických kuriózních zákonů všechno. V Kalifornii nesmějí lidé ve svých hotelových pokojích loupat pomeranče. Bostonští obyvatelé si zase nemohou dopřát koupel ve vaně, pokud jim to ovšem nedoporučí lékař. V Severní Karolíně si dejte pozor, abyste na ulici i v soukromí nezpívali falešně – za tento přestupek by vás mohla čekat vysoká pokuta. Každý, kdo nějakým způsobem polemizuje o existenci Boha nebo ji dokonce popírá, porušuje zákon. V Clintonu je  proti zákonu sexuální obtěžování všech automobilů. Za tento zločin ale nebyl dosud nikdo trestán.

 

Hrát domino v neděli nebo smrkat do větru? Na to zapomeňte v Alabamě!  Zpíváte si rádi ve sprše? To máte tedy smůlu v Pensylvánii, kde to zakazuje místní vyhláška. V Ohiu chrání jeden zákon ryby, které nesmí nikdo z místních obyvatel opíjet. Většinu lidí ale určitě nenapadne pozvat rybu na pivo. V celém státě Tennessee mají zase zakázáno žáby kvákat po jedenácté hodině v noci. Rušily by tak asi noční klid.

 

magazin.cz

 

V hořícím domě nesmíte obědvat ve městě Chicago. Tento zákon se dodržuje: pokud někde vypukne požár, lidé rozhodně nemyslí na jídlo. Pokud žena v Massachusetts svede taxikáře, měla by si dát pozor, aby si sex neužívala na předních sedačkách, to tu zakazuje zákon. Sebevrazi v New Yorku by měli dodržovat místní zákon, nutno dodat, že se jim to skutečně daří. Podle tohoto zákona bude ten, kdo skočí z budovy odsouzen k trestu smrti. Smrt opravdu většinou potká každého sebevraha, který skočí z vysokého domu. Pozor si dejte v New Yorku i při kolektivních hrách. Pokud někoho zasáhnete míčem do hlavy, porušíte zákon.

 

V oblíbeném exotickém Thajsku by lidé a také turisté ze zahraničí neměli vyjít na ulici bez spodního prádla. V další asijské zemi, v Číně, raději nikomu nepomáhejte. Za záchranu tonoucího člověka by vás čekal trest. V zemi je totiž zakázáno zasahovat do něčího osudu. Zkrátka co se má stát, stane se.

 

I v řadě evropských států se dodnes můžeme setkat s několika kuriózními zákony a vyhláškami. Ve Francii nesmí nikdo pojmenovat své prase Napoleon – poskvrnilo by se tak totiž jméno slavného Napoleona Bonaparte. I když se nám může zdát Francie zemí lásky, platí zde zákaz líbání na vlakových nádražích. Pusa na rozloučenou vám může způsobit problém.

 

magazin.cz

 

Posílání pohledů a dopisů z Velké Británie vám také může způsobit nepříjemnosti. Stačí, abyste poštovní známku s podobiznou královny Alžběty II. nalepili vzhůru nohama a dopustíte se porušení zákona. Dodnes platí v Anglii i velmi starý zákon, který zakazuje konzumaci biskupského chlebíčku na 1. svátek vánoční.

 

Ve Švýcarsku nesmíte od desáté hodiny večerní no šesti hodin ráno splachovat toaletu. Proč? Mohli byste tím totiž rušit sousedy. V našem sousedním Polsku se nesmí nikdo opalovat nahý. Za opalování se bez plavek vás zde čeká vysoká pokuta.

 

Teď už stačí jen doufat, že se na své letní dovolené nesetkáte s podobnými zákony, které by dny odpočinku narušily.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!