Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Huangluo: Vesnice dlouhovlasých žen

Pokud máte rádi super dlouhovlásky, zamiřte do vesnice Huangluo v Číně.

Extra dlouhá hříva

Najít krátkovlasou ženu ve vesnici Huangluo je naprosto nemožné. Místní  krásky totiž považují svou dlouhou hřívu za přednost, která jim pomůže dobře se vdát a tak o ni úzkostlivě dbají. Sto dvacet obyvatelek vesnice má průměrnou délku vlasů 1,70 m, ovšem je tu i  „vlasatice“ s nejdelšími prameny až 2,1 metrů. Není divu, že vesnice s přehnaně vlasatými obyvateli je zapsána v Guinessově knize rekordů.

magazin.cz

 

Kruté tradice

A skutečně, vlasy hrají ve vesnici Huangluo hlavní roli. Ještě před několika lety bylo naprosto nepřípustné, aby je žena ukázala někomu jinému, než svému muži a dětem. Jedna ze starých tradic přikazovala, že ten, kdo uvidí „odhalenou“ ženu bez šátku, musí žít v její rodině tři roky. Jenže všechny tehdejší zákony byly v roce 1987 zrušeny a tak místní krásky se naprosto s klidným svědomím promenádují po vesnici prostovlasé. Obdiv místních i cizích mužů si užívají obzvláště při tradičním rituálním mytí vlasů v řece, které probíhá pouze dvakrát ročně.

magazin.cz

 

Ani vlas nazmar

Ostříhat se mohou ženy z vesnice Huangluo jenom jednou v životě. Obvykle to bývá kolem jejich šestnáctého roku věku, kdy si už začnou hledat svého muže. Ovšem ani v tomto případě se odstřižené prameny vlasů nevyhazují – stařenky z nich svým vnučkám upletou ornamentální ozdobu, která je pak při svatebním obřadu darována ženichovi. Vdané ženy následně tuto ozdobu nosí, aby přiznaly svůj stav.

magazin.cz

 

Účes místo občanky

Udělat účes z extrémně dlouhých vlasů může být problém. Místní ženy však na to mají svůj grif – jejich účes se skládá ze třech částí. První zaujímají skutečné vlasy, druhou je ornamentální vlasová ozdoba a třetí sbírka vypadaných vlasů, jež každodenně pečlivě doplňují. Všechen tento vlasový materiál je spojen v jeden účes. Ten se však u žen různí – typ úpravy vlasů totiž napovídá o společenském postavení nositelky. Například účes ženy, která má omotané vlasy kolem hlavy, vypovídá, že je vdaná, ale bezdětná. Pokud má některá dlouhovláska uprostřed hlavy uzel, dává najevo své mateřství. Naopak šátek na hlavách žen signalizuje, že jsou volné a touží po lásce.

magazin.cz

 

Dlouhé vlasy – lepší život

Návštěvníka vesničky překvapí na vlasech místních žen ještě jedna věc – a to je jejich sytě černá barva. Číňanky přiznávají, že při péči o vlasy používají speciální šampon a oplachují je rýžovou vodou. Kvalita vlasů je totiž pro zdejší krásky důležitá ještě z jednoho důvodu – silné a dlouhé prameny totiž symbolizují dlouhý život, bohatství a štěstí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1