Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.odditycentral.com

První fastfood pro zombie!

Pokud se dostanete do Londýna, zřejmě byste neměli minout novou zdejší atrakci – stánek Gory Gourmet, kde se servírují fastfoodové dobroty, v nichž je hlavní surovinou zvířecí mozek.

Co se skrývá uvnitř?

Pro Asiaty je zvířecí mozek normální součástí jídel. Ovšem v konzervativní Anglii se jedná spíše o o výjimečnou a spíše kontroverznější pochoutku. Na to spoléhal i Mark Jenkel ze společnosti Street Kitchen, který se rozhodl mozeček a další vnitřnosti použít jako přednost svého nového podniku. Jde o pojízdný fastfood Gory Gourmet, který šokovaným Londýňanům nabízí rychlá jídla z telecího mozku, prasečích nožiček a kravých žláz. Celý svůj podnik pojal jako občerstvení pro milovníky kultu Zombie, který je v Anglii na vzestupu, obzvláště po odvysílání The Walking Dead Season 2.

magazin.cz

 

Křupavý mozeček

A že jde o pochoutky skutečně pikantní!  „Nejdříve vnitřnosti ponoříme do nálevu, který je směsicí octa a soli. Pak je lehce orestujeme, aby byly křupavější. Sice nemůžu zaručit, že pojídáním zvířecího mozku se stanete ještě geniálnějšími, nicméně jde zase o něco jiného v jídelníčku, což může být fajn,“ říká majitel tohoto pojízdného občerstvení, Mark Jankel. Sám rovněž tvrdí, že telecí mozek je velmi podobný tomu lidskému, to je také důvod, proč si ho někteří vyznavači kultu zombie dopřávají v syrovém stavu.

magazin.cz

 

Místní specialitky

Pro podnikatele v gastronomii je tento podnik zlatý důl. Vnitřnosti totiž jsou extrémně levné – za kilo mozku zaplatí pouhých 16 dolarů (asi 320 korun), což je ještě méně, než se v Anglii platí za mleté maso. Navíc jde o nově žádanou surovinu. A když už jsme u toho: na čem si v londýnském Gory Gourmetu můžete pošmáknout? Zkusit můžete třeba velký burger s telecím mozečkem, horčicí, majonézou, sýrem, listem salátu, který je ukryt ve velké sezamové žemli.

magazin.cz

 

Za vyzkoušení stojí i malé kousky mozečku v barbecue omáčce. Pokud máte rádi spíše tužší masíčko, můžete si užít prasečí nožky a hovězí žlázy okořeněné bylinkovou majonézou. A pokud máte ještě hlad, dát si můžete i grilovaná hovězí srdíčka na špízu s křenovým přelivem. No co říkáte, není to mňamka?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1