Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Karlův most v Praze / foto: ShutterStock.com

Znáte je všechny?

Na seznamu Světového dědictví UNESCO je dnes 962 památek, a to jak kulturních, tak přírodních. Pod UNESCO patří například pyramidy v egyptské Gíze, Velká čínská zeď nebo Yellowstonský národní park. U nás je takových památek 12.

V Praze najdeme velmi významnou městskou památkovou rezervaci, která zabírá plochu 866 hektarů a zahrnuje památky jako Pražský hrad, Malá Strana, Karlův most nebo třeba Vyšehrad. Celá historická část našeho hlavního města patří na seznam Světového dědictví UNESCO. Dne 4. prosince letošního roku to bude přesně dvacet let, co byla Praha na tento seznam připsána. Všechny pražské historické památky patří v Evropě mezi ty nejvýznamnější.

Praha byla královským městem a o její rozvoj i územní rozšíření se postaral hlavně císař Karel IV. (1316–1378). Ten nechal zřídit univerzitu (vůbec první ve střední Evropě) a postavit Nové Město pražské a Kamenný most, který od roku 1870 nese panovníkovo jméno. Ten nahradil původní románský Juditin most z poloviny 12. století. Ten byl totiž zničen povodní. Dne 9. července 1357 přesně v 5 hodin a 31 minut položil sám Karel IV. základní kámen mostu nového. Datum i čas nebyl vybrán náhodou. Podle výpočtů astrologů to byl nejlepší čas za celý rok a mělo tak být zaručeno, že most bude stát po celá staletí. Předpovědi to byly nejspíš správné, protože se po Karlově mostě můžeme procházet dodnes.

magazin.cz

 

Památkou na seznamu UNESCO se může pochlubit i Brno. od roku 2001 totiž spadá pod ochranu UNESCO vila Tugendhat z let 1929–1930. Architektem tohoto unikátního domu byl Ludwig Mies van der Rohe (1886–1969), který patřil mezi skvělé a vyhlášené architekty své doby. Vila patřila rodině Tugendhatovým až do roku 1938, kdy emigrovali do Švýcarska. Během druhé světové války se dům stal sídlem gestapa a byl poničen. Vila byla postupně opravena a vy se tak do ní můžete jít podívat, nachází se zde muzeum. Uvidíte pokoje v takovém stavu, jako kdyby je před chvílí manželé Tugendhatovi opustili.

magazin.cz

 

Díky své unikátní architektuře a historii patří na seznam UNESCO od roku 1992 i historické centrum Českého Krumlova s hradem a zámkem. V jádru města najdeme již zmíněné sídlo Rožmberků s přilehlou zahradou a dochovanou fontánou v rokokovém stylu, divadlo z dob baroka, známý letohrádek Bellarie nebo gotický chrám sv. Víta.

magazin.cz

 

Historické centrum má na seznamu UNESCO i Kutná Hora. Památky jsou k UNESCU připsány od roku 1995. A které to jsou? Jedná se o domy z dob gotiky, renesance a baroka. Nejvýznamnější stavbou je ale chrám sv. Barbory, který byl postaven v pozdně gotickém stylu. Dále zde můžeme vidět kostel Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci. Významnou památkou Kutné Hory je také Vlašský dvůr, který nějaký čas obývali naši králové, Jezuitská kolej nebo kostel sv. Jakuba.

magazin.cz

 

Celá jihočeská obec Holašovice patří pod UNESCO od roku 1998. Nachází se zde totiž komplex obytných budov ve stylu tzv. selského baroka. Takovýchto unikátních staveb je v Holašovicích celkem 120 a vytvářejí tak celou náves. Jistě vás zaujme kaplička, kovárna nebo stará dřevěná pumpa.

magazin.cz

 

Na seznam UNESCO byl v roce 1999 zapsán i zámecký komplex v Litomyšli. Zámek postavený ve druhé polovině 16. století má i přes všechny stavební úpravy stále renesanční vzhled. Zachovány zůstaly arkády na nádvoří i sgrafitová výzdoba.Kromě šlechtických rodů na zámku nějaký čas pobýval i hudební skladatel Bedřich Smetana (1824–1884), který se v areálu přišel na svět.

magazin.cz

 

Památku UNESCO má od roku 1998 i město Kroměříž. Jedná se o zámek olomouckých arcibiskupů a přilehlé zahrady. V budově najdeme zachovalý Trůnní sál, knihovnu nebo obrazárnu s vzácnými díly z dob 15.–18. století. Nedaleko od zámeckého areálu se nacházela v 17. století i mincovna, kde se razily groše, tolary, ale i dukáty a pár zlatých medailí.

magazin.cz

 

Od roku 2000 má své místo na seznamu Světového dědictví UNESCO sloup Nejsvětější trojice v Olomouci. Ten byl zhotovován v letech 1716–1754 v barokním stylu podle vzoru na Piazza Santa Maria Maggiore v Římě. Olomoucký sloup je výjimečný svou výzdobou a výškou, která dosahuje 35 metrů. Všichni tehdejší občané města do něj vložili kus své práce, a proto je později velmi potěšilo, když se na hotové dílo přijela podívat císařovna Marie Terezie (1717–1780) se svým manželem Františkem I. Lotrinským.

magazin.cz

 

Historická část města Telč byla připsána k UNESCU v roce 1992. V téměř původním podobě zde můžeme vidět královskou vodní tvrz ze 13. století nebo renesanční zámek, který je dílem významného architekta B. Maggiho. Součástí zámeckého areálu je i přilehlý park. Na náměstí pak najdeme renesanční a barokní budovy, které nesou prvky tehdejšího stavitelství v neporušeném stavu.

magazin.cz

 

Rozsáhlý Lednicko-valtický areál spadá pod UNESCO od roku 1996. Zámek získal svou romantickou podobu v letech 1846–1858, kdy ho architekt Jiří Wingelmüller přestavěl ve stylu tudorské gotiky. V interiéru si jistě všimnete unikátního vřetenového schodiště v knihovně, kazetových stropů nebo mramorových krbových kamen. V přilehlém areálu stojí další skvosty, jako například Lovecký zámeček, Janův hrad, Minaret nebo Chrám Tří Grácií.

magazin.cz

 

V roce 1994 přibyl na seznam UNESCO poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře u Žďáru nad Sázavou. Stavba pochází z počátku 18. století. Autorem je významný architekt Jan Blažej Santini-Aichel (1677–1723). Kostel je ve stylu tzv. barokní gotiky a jeho půdorys má tvar hvězdy. Podobnou stavbu jako je kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře v České republice nenajdeme.

magazin.cz

 

Nejmladšími památkami UNESCO jsou bazilika sv. Prokopa a židovská čtvrť v Třebíči. Ty na seznam Světového kulturního dědictví patří od roku 2003. Město Třebíč bylo kdysi židovským centrem Moravy. Dodnes se zde dochovala židovská část města s více něž 120 domy a synagogou. Najdeme zde i rozlehlý židovský hřbitov se třemi tisíci hroby. Na nejstarším náhrobním kameni je napsán rok 1631.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!