Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Vyhlídky jen pro otrlé: Se zavrátí se jim raději vyhněte!

Patříte mezi ty jedince, kteří se na svět rádi dívají z výšky?

Lákají vás rozhledny a vyhlídky, nebo dokonce lezete po skalách? Netradiční pohled do okolí vám také mohou umožnit některé vyhlídky, které mnohdy na první pohled vypadají šíleně. Možná i to je důvod, proč je ročně navštěvují tisíce turistů.

Neobvyklou vyhlídku najdeme například v Norsku. Jmenuje se Preikestolen (můžete ji znát i pod anglickým názvem Pulpit Rock) a museli bychom za ní vylézt do výšky 640 metrů nad mořem. Tato skalní vyhlídka se tyčí přímo nad fjordem Lysefjord, který je přírodním unikátem nejen celého Norska, ale také celé Evropy. Nejlépe se na skalní plošinu Preikestolen dostaneme z města Stavanger na jihozápadě státu. Odtud musíme jít pěšky asi čtyři kilometry a překonat převýšení 300 metrů.

magazin.cz

 

Řeka Colorado vytvořila snad nejnavštěvovanější a nejznámější přírodní zajímavost světa – Grand Canyon. Zde byla na jaře roku 2007 turistům otevřena vyhlídka nazvaná Skywalk. Ta má tvar písmene U a prosklenou podlahu. Projít se po ní můžete v západní části národního parku, kde se rozprostírá rezervace indiánského kmene Hualapajů. Během celého roku se do Národního parku Grand Canyon vydá kolem pěti milionů turistů. Většina z nich nevynechá ani návštěvu vyhlídky Skywalk. Pokud ale trpíte závratí, raději se této atrakci vyhněte.

magazin.cz

 

Celé město jako na dlani můžete vidět z nejvyšší budovy Spojených států amerických, ze Sears Tower v Chicagu. V roce 2009 byla ve 103. patře mrakodrapu, tedy ve výšce 412 metrů, vybudována prosklená vyhlídka. Konstruktéři tvrdí, že jde o zcela bezpečnou atrakci z tvrzeného skla tloušťky téměř čtyři centimetry, které unese zatížení až pět tun.

magazin.cz

 

Od léta roku 2011 máte možnost navštívit unikátní vyhlídku v kanadském Torontu. Dostala název Edge Walk (v překladu Procházka po hraně) a rozhodně není vhodnou atrakcí pro jedince se strachem z výšek. Jedná se totiž o ochoz budovy CN Tower umístěný ve výšce 356 metrů nad zemí, který nemá zábradlí. Odvážlivci jsou jištěni speciálními popruhy připevněnými ke konstrukci nad nimi. Pokud na takový netradiční adrenalinový zážitek máte žaludek, spatříte celé město Toronto, nedaleké jezero Ontario nebo Buffalo v sousedním americkém New Yorku.

magazin.cz

 

V čínském Národním parku Tchien-men se také můžete kochat výhledem do okolí velmi netradičním způsobem. Po obvodu hory, která nese stejné jméno jako celý národní park, máte možnost se projít po jakémsi chodníku vyrobeném z odolného tvrzeného skla. Jak vidíte, opět se nejedná o atrakci pro jedince trpící závratí. Není ničím zvláštním, když se některým citlivějším turistům udělá na vyhlídce nevolno. Prosklený ochoz byl postaven ve výšce 1219 metrů nad mořem a lidé otrlejší povahy si užijí opravdu skvělý výhled do okolí i do hloubky.

magazin.cz

 

V Singapuru na jihovýchodě Asie stojí hotel nazvaný Marina Bay Sands. Ten vás nezaujme ani tak svou výškou nebo nabídkou služeb, ale právě netradičním vyhlídkovým místem. Na střeše hotelové budovy, tedy  ve výšce 200 metrů nad zemí, byla vybudována terasa. Její plocha odpovídá téměř dvěma fotbalovým hřištím. Proto se na terasu s přehledem vejde i plně zařízený bar a veliký bazén. Pokud tedy zrovna nemáte strach z výšek, můžete si dosyta užít zdejšího luxusu.

magazin.cz

 

Odkud byste se chtěli na svět podívat vy?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1