Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Kde nechala Popelka svůj střevíček?

Bez pohádek si mnozí z nás nedovedou představit Vánoce.

Ke sváteční pohodě pohádkové příběhy zkrátka patří, rádi se na ně podívají děti i dospělí. Víte ale, kde se vaše oblíbené pohádky natáčely? Kde bydlela Popelka nebo princezna Krasomila? Pojďte se podívat na některá pohádková místa.

Snad nejoblíbenější vánoční pohádkou jsou Tři oříšky pro Popelku. Nejvíce filmových scén vzniklo asi v Plzeňském kraji, kde v okrese Klatovy najdeme i Švihov. V tomto městě stojí již od období gotiky vodní hrad. Právě tato středověká stavba se v pohádce proměnila v Popelčin domov, ve veliký statek, kde žila se svým otcem, macechou a nevlastní sestrou Dorou. Na Švihov přijel také princ v podání Pavla Trávníčka, aby všem dívkám vyzkoušel střevíček, který nakonec padl jenom Popelce.

magazin.cz

 

Dřevěné stavení, kde měla Popelka ukryté tři oříšky a sovu Rozárku, už bohužel nenajdeme. Bouda stála nedaleko od silnice spojující Švihov a obec Mezihoří, před několika lety však byla zbořena. Když ještě tajná Popelčina skrýš stála, chodily si do ní hrát místní děti. Mezi sebou si říkaly, že si hrají u Popelky.

Nedaleko obce Mezihoří zase skončila ve studené vodě rybníka Dora se zlou macechou i kočárem. Princ je nechal ve vodě, protože zjistil, že utíkal za nepravou Popelkou. Rybník i s hrází je od doby natáčení téměř nezměněn.

magazin.cz

 

Svůj střevíček Popelka ztratila na schodech loveckého zámku Moritzburg v sousedním Německu. Zámek, kde se konal pohádkový ples najdeme asi 15 kilometrů od Drážďan. V romantické stavbě princ s Popelkou tančil a zamiloval se do ní.  Zámek můžete navštívit, je přístupný veřejnosti.

 

Další vánoční klasikou je jistě Pyšná princezna, pohádka z roku 1952. Během natáčení jezdili filmaři téměř po celé republice. Půlnoční království, ve kterém žila princezna  Krasomila, bylo umístěno do Hluboké nad Vltavou. Král Miroslav žil v Telči, tedy  zhruba 100 kilometrů od princezny Krasomily. Pohádka o pyšné princezně byla vůbec prvním filmem, který v zámeckém areálu Telče vznikl. V areálu vznikaly hlavně záběry zámecké zahrady, kde se král Miroslav pečlivě staral o květiny a ovocné stromky.  Do své pohádky obsadil režisér Bořivoj Zeman i některé obyvatele Telče. Ti se proměnili hlavně ve zbrojnoše a venkovské děti.

magazin.cz

 

 

Kuriozitou pohádky je záběr, ve kterém princezna Krasomila hází míč přes plot králi Miroslavovi. Tato scéna se natáčela na dvou místech. Princezna hodila míč v zámeckém parku v Hluboké nad Vltavou, zatímco král ho chytil ve vzdálené Třeboni. Brána však nestojí ani na jednom místě. To filmoví asistenti drželi zdobenou mříž.

magazin.cz

 

V Děčínské vrchovině v Ústeckém kraji najdeme Dolský mlýn, ve kterém se Krasomila s Miroslavem ukrývala před zbrojnoši. Zamilovaná dvojice utíkala i kolem známého čedičového útvaru, kolem Panské skály. Vrch připomínající varhany se nachází poblíž Kamenického Šenova v Libereckém kraji.

magazin.cz

 

Tradiční vánoční pohádkou je i Princezna se zlatou hvězdou, která se natáčela v roce 1959. Vznikla na zámku Průhonice ve Středočeském kraji. Ve filmu se objeví zámecká brána, nádvoří i terasa. Některé záběry vznikly na hradě Kokoříně, který se stal pohádkovým sídlem prince Radovana. Siluetu hradu zahlédneme už při útěku princezny do světa. Z kokořínského nádvoří pak volají vojáci na kuchaře, aby ihned přišel za princem. Tato scéna se natáčela i na zámku v Průhonicích, v pohádce to však vypadá, jako by záběr vznikl na jednom místě.

magazin.cz

 

K Vánocům patří i film Anděl Páně režiséra Jiřího Stracha z roku 2005. Anděl seslaný samotným Bohem na zem, aby napravil hříšníky, se vydal na hrad Kašperk v jižních Čechách. Doufal totiž, že právě zde najde hříšníky, napraví je a dostane se zpět do nebe. Hrad Kašperk se ve filmu objevuje nejčastěji.

magazin.cz

 

Na nákupy se však vydávala panna klíčnice s Dorotkou na nádvoří hradu Křivoklát. Právě sem filmaři umístili vánoční tržiště. Interiéry jsou zase na hradě Český Šternberk. Tam se nachází filmová kuchyně, chodba s pavlačí, kde Dorka věšela jmelí, a další komnaty. Vězení však bylo opět na Křivoklátě.


magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!