Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Mechanický šéfkuchař v robotické restauraci

Vloni byla v Číně otevřena restaurace, jejíž kompletní servis zajišťuje dvacetičlenné osazenstvo robotů.

Na kyselé úšklebky znuděných servírek a číšníků zcela jistě nenarazíte v nové Robotí restauraci, která byla v loňském červnu otevřena v Charbinu ležícím v čínské provincii Chej-lung-ťiang. Zde se totiž o hosty starají příjemně naladění roboti. Nosí jídlo na podnosech, baví hosty hudbou a dokonce vaří, pečou a smaží všechna čínská jídla, od rýže až po nudle.

magazin.cz

 

Armáda úslužných robotů

O hosty v restauraci se stará celkem dvacet robotů. Hned po vstupu do dveří příchozí uvítá společenský robot, jenž zasalutuje mechanickou paží a prohlásí: „Dobrý den pozemšťane, vítej v Robotí restauraci.“ Poté zavede hosty ke stolu, a jakmile si zákazníci objednají, roboti v kuchyni začnou připravovat jídlo. Hned když jsou chody připraveny, robot číšník, který jezdí po vyznačených dráhách na podlaze, přinese na podnose jídlo hostům k jejich stolu. Zatímco hosté jedí, další robot je oblažuje svým zpěvem.

magazin.cz

 

Restaurace již krátce po otevření začíná získávat na mezinárodním věhlasu. Provozní restaurace Liou Cha-šeng tvrdí, že firma do vybudování restaurace investovala v přepočtu zhruba 15 miliónů korun. Podle něj se cena za roboty pohybovala mezi 600 až 900 tisíci korun. Roboti mohou pracovat nepřetržitě po dobu pěti hodin a dvě hodiny potřebují na doplnění energie.

magazin.cz

 

„Lidská obsluha v počítačovém řídícím centru může ovládat celý tým robotů,“ popisuje Cha-šeng. „Roboti jsou různě vysocí, od 130 do 160 cm, a na displeji mohou zobrazit deset různých emocí. Dokážou také vyslovit několik základních zdvořilostních frází. A po náročné směně si jdou roboti pro zaslouženou odměnu v podobě doplnění elektrické energie.“

magazin.cz

 

Další roboti v gastronomii

Robotí restaurace není jediné zařízení snažící se oslovit fanoušky sci-fi. V roce 2010 byla ve městě Ťi-nan v provincii Šan-tung otevřena restaurace s roboty připomínajícími ságu Hvězdných válek. Ačkoliv zde roboti jídlo nevaří, roznášejí alespoň jídlo a baví hosty přesně ve stylu záběrů z filmových restaurací.

magazin.cz

 

Zapojení robotů v gastronomii plánuje také sanfranciská společnost Momentum Machines, která hodlá spustit fastfoodový řetězec restaurací, kde by jídlo kompletně připravoval automat. Jejich stroj na hamburgery prý dokáže vyrobit až 350 hamburgerů za hodinu.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!