Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Kuriózní zákony pro turisty: Nekrmte holuby a nelíbejte se!

Co pokládáme za běžnou záležitost, to může být za hranicemi naší země neomluvitelným prohřeškem.

Než někam odcestujete, seznamte se se všemi vyhláškami, které platí pro turisty ze zahraničí. Některé z nich jsou velmi netradiční, až úsměvné.

magazin.cz

 

Pokud se vydáte do Singapuru, nechte doma žvýkačky. Za žvýkání byste totiž dostali vysokou pokutu. Proč? Tento zákon má zajistit čisté chodníky, které jsou často plné žvýkaček a jiných odpadků. Ze stejného důvodu je v Singapuru také zakázáno krmení ptáků a plivání. Jedna vyhláška dokonce přikazuje i tak samozřejmou věc, jako je splachování toalet.

V některých singapurských hotelech a dalších podnicích nesmíte konzumovat ovoce zvané durian. Tento druh exotického ovoce prý skvěle chutná, ale příšerně páchne a vy byste tak obtěžovali okolí.

Určitě jste někdy zažili takové horko, že byste nejraději chodili venku jen v plavkách nebo dokonce nazí. Na to svlékání svršků zapomeňte, pokud se chystáte do Thajska. V této oblasti nesmíte totiž sednou ani za volant bez trička. Za řízení auta nebo motorky bez trička vás čeká relativně nízká pokuta – v přepočtu zhruba 200 korun.

Snad nejhorším zločinem, kterého se můžete v Thajsku jako turista dopustit, je jakákoli urážka královské rodiny. Ženy by si také měly dát pozor a nedotýkat se tamních buddhistických mnichů, nic jim nedávat a nic si od nich nebrat.

magazin.cz

 

Nákup suvenýrů je nedílnou součástí každé dovolené. Předmět zakoupený na dovolené nám pak bude dlouhou dobu připomínat místa, která jsme navštívili. Při obcházení krámků v Turecku si dejte pozor, abyste si náhodou nekoupili nějakou starožitnost, tedy věc starší 100 let. Na hranicích by vám totiž takový předmět zabavili a dost možná byste se v zemi zdrželi déle kvůli policejním výslechům.

Je pochopitelné, že je ve většině zemí zakázáno nosit zbraň nebo třeba přechovávat omamné látky. V takovém Řecku však za nepovolené ozbrojování považují také slzný sprej, který u nás nosí spousta žen běžně v kabelce. V Řecku platí ještě další zákon. Pokud byste se chtěli v Řecku potápět, musíte si zažádat o zvláštní povolení, které ale platí jen v některých oblastech.

Mnoho bizardních zákonů platí ve Spojených státech amerických. Na ulici tak nemůžete pít alkohol. Pokud bez opojného moku opravdu nevydržíte, můžete se inspirovat u amerických bezdomovců. Ti si lahve alkoholu schovávají do papírových sáčků a potom už nenápadně upíjejí.

Některé americké státy vám zase zakáží koupání ve volné přírodě. Dbají tak o vaši bezpečnost, při koupání je totiž riziko utopení. Argumenty, že jste dobrý plavec na americké policisty nezabírají a vy se tak budete muset zchladit jiným způsobem.

magazin.cz

 

Více než sto let platí ve Francii zákon, který zakazuje líbání na nástupištích vlaku a vlakových nádražích. Při loučení se tak ve Francii musíte obejít bez polibku na rozloučenou. A proč vlastně tento zákon vznikl? Není to nic proti romanticky zaměřeným jedincům, jenom se tvůrci zákazu snažili zabránit opožděním vlaků. Kuriózní je, že za porušení zákona vám nehrozí žádný trest.

Do Moskvy jeďte jen s čistým autem. Za řízení špinavého vozu se totiž v Rusku platí pokuta. Její výše policie stanoví podle toho, jak moc je vaše auto špinavé.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!