Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tutanchamonova maska / foto: shutterstock

Další tajemství Tutanchamonovy hrobky objasněno

Moderní vědecký objev odhalil skrytý původ jedné z nejvíce fascinujících čepelí v historii starověkého Egypta. Dýka z Tutanchamonovy hrobky je podle vědců meteoritického původu.

Mezi nejzáhadnější, ale zároveň nejvíce fascinující postavy v historii starověkého Egypta patří bezesporu faraon Tutanchamon. Známý byl také jako dětský faraon, a ačkoliv vládl pouhých devět let, dodnes je v egyptské archeologii pojmem. Objev jeho hrobky vyvolal v roce 1922 nadšení a kromě různých netradičně zpracovaných ozdob zde byla nalezena také velmi zvláštní dýka, která ležela přes jeho pravé stehno. Vědce samozřejmě zajímalo složení faraonovy dýky, avšak pokud by ji tehdy chtěli podrobit odborné analýze, museli by kus dýky odvrtat a drahocenný nástroj tak poničit. Proto byla dýka uložena v Egyptském muzeu a čekalo se na vhodné technologie, pomocí kterých by bylo možné výzkum provést.

Faraonovy dýky

Studie potvrzující vesmírný původ dýky

S příchodem rentgenové fluorescenční spektrometrie mohli vědci konečně rozluštit tajemství faraonovy dýky. Tato metoda umožňuje identifikovat složení prvků určitého předmětu, aniž by jej jakýmkoli způsobem poškodila. Sami vědci však byli překvapeni výsledným složením, které jasně poukazuje na to, že okrasná dýka byla vyrobena z materiálu z jednoho z nejstarších objektů ve Sluneční soustavě, železného meteoritu. Čepel dýky tvoří železo, nikl a kobalt, a to právě v takovém poměru, který se v pozemském železe nevyskytuje, zato je charakteristický právě pro meteority z prvopočátku Sluneční soustavy.

Záležitost ohledně meteoritického původu dýky blíže komentuje Derek Sears z výzkumného centra Ames Research Center NASA: "Pokud v něm najdete kousek nativního kovu s niklem, máte signál, že by to mohl být meteorit. A pak, pokud analyzujete kobalt a zjistíte poměr niklkobalt tak, jak to dělají, pak je jisté, že se jedná o meteorit."

Tutanchamonova dýka

Objev meteoritu Kharga

Vědcům se však podařilo zajít ještě dál, a dokonce zjistili, z jakého konkrétního meteoritu byla dýka vyrobena. Poté, co provedli analýzu složení asi 20 meteoritů nalezených poblíž Tutanchamonovy hrobky, našli přesně ten, jehož hodnoty niklu přesně odpovídají hodnotám niklu faraonovy dýky. Meteorit s názvem Kharga byl nalezen v roce 2000 v blízkosti severního pobřeží Egypta a je více než pravděpodobné, že právě z jeho úlomku je vytvořena vzácná faraonova dýka. Je známo, že pro nedostatek železa byly ve starověkém Egyptě meteority vyhledávány právě v pro jejich železité složení. Předměty z nich vytvořené byly určeny vysokým hodnostářům, a měli dokonce své zvláštní hieroglyfy, které označovaly, že se jedná o vesmírný kov.

Další tajemství Tutanchamonovy hrobky objasněno

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!