Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ostnatý drát / foto: taranchic / Shutterstock.com

Mezinárodní den památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

Mezinárodní den památky obětí holokaustu připomíná všem hrůzy 2. světové války a především počet obětí těchto událostí, který čítá přes 6 miliónů. Je datován k 27. lednu.

27. leden nebyl vybrán jen tak náhodně. V tento den v roce 1945 odpoledne dorazili do Osvětimi - Březinky jednotky sovětské armády. V koncentračním táboře našli přibližně 7 tisíc vyhladovělých, umírajících vězňů, především Židů. Mezinárodní den památky obětí holokaustu byl vyhlášen 1. listopadu roku 2005 Valným shromážděním OSN. Česká republika vyhlásila 27. leden jako významný den již v roce 2000.

Koncentrační tábor

Nacističtí tyrané opustili tábor již několik dní předem. Předtím se ještě pokusili zničit důkazy o hrůzách, kterých se dopustili na nevinných lidech. Zlikvidovali krematoria, odnesli se sebou nakradený majetek a také odvlekli několik desítek tisíc vězňů, které, pokud pochod smrti vůbec přežili, rozmístili do dalších koncentračních táborů. Udává se, že na pochodech smrti zemřelo na 15 tisíc vězňů.

Pochod smrti

V Osvětimi bylo zavražděno přes milion židovských občanů, dalších 5 milionů bylo připraveno o život v jiných vyhlazovacích táborech. Další miliony Židů byly zavražděny při masových akcích mimo koncentrační tábory.

Oběti koncentračního tábora

Mnozí z těch, kteří stáli za vyhlazováním Židů, nebyli nikdy postaveni před soud a potrestáni. Nejznámějšími soudními procesy jsou Norimberské procesy, které trvaly od listopadu 1945 až do 1. října 1946. Toho dne bylo odsouzeno 12 z 22 nejdůležitějších představitelů nacistického Německa před Mezinárodním soudním tribunálem v Norimberku.

Existují v našich dějinách události, které bychom si měli neustále připomínat a 2. světová válka, holokaust, masové vraždění nevinných obětí, ať už to byli Židé, Romové či homosexuálové, k nim rozhodně patří.

Mezinárodní den památky obětí holokaustu a předcházení zločinům proti lidskosti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!